Zeci de orădeni s-au adunat joi dimineaţă, încă de la ora 3, la coada formată în faţa Primăriei pentru a beneficia de tablete gratuite oferite de municipalitate primilor o sută de solicitanţi. La ora 7.10, când primarul Ilie Bolojan s-a prezentat la birou, coada era formată din peste o sută pe persoane.
"Dimineaţă, când a venit la birou, domnul primar a avut surpriza să dea ochii cu peste o sută de orădeni aşezaţi la coadă. "Ce e cu atâta lume adunată în faţa Primăriei?", a întrebat-o pe poliţista de la poartă. Se aştepta să fie vorba de orădeni nemulţumiţi de recalcularea impozitelor pe teren sau veniţi să îţi plătească taxele. Poliţista i-a explicat că oamenii s-au pus la coadă pentru a primi gratuit tablete în cadrul unui proiect european", a povestit un angajat al municipalităţii.
Cu noaptea în cap
Cei mai matinali s-au aşezat la rând încă de la ora 3 dimineaţa. "La 3.20 stăteam în maşină când au început să vină oamenii aşa că ne-am pus la rând. Pentru că se aduna tot mai multă lume, ca să evităm certurile şi debandada, am făcut o listă de ordine pe care s-a înscris care cum a venit", a declarat BIHOREANULUI o orădeancă.
La ora 8.30, când Primăria deschidea oficial sesiunea de preluare de cereri, pe lista de ordine erau înscrise deja circa 170 de persoane. Ultimii veniţi au făcut calea înapoi, pentru că în cadrul proiectului vor primi tablete cel mult 100 de persoane, din care, obligatoriu, 10 şomeri, iar 7 persoane cu handicap. De altfel, la coadă au putut fi văzuţi inclusiv orădeni în cărucior sau cu cadru de mers.
Coadă cu scandal
După cum era de aşteptat aşteptarea pe holurile Primăriei s-a lăsat cu scandal. Mulţimea a protestat când unul dintre angajaţii municipalităţii a dat un număr de ordine unei femei care se sprijinea de perete considerând că aceasta "sare" peste rând. Nemulţumiţii s-au mai liniştit doar când au văzut că aceasta suferea de handicap locomotor, deci se înscria pe o listă separată, dar atmosfera a rămas tensionată în continuare.
Discuţiile au reizbucnit după deschiderea ghişeelor din Piramidă, când orădeni care nu s-au înscris pe lista de ordine au încercat să se înregistreze la ghişeu pe considerentul că potrivit anunţului Primăriei înregistrările se fac începând cu ora 8:30. Nemulţumiţii au contestat legimitatea listei de aşteptare dar nu au reuşit să îşi impună punctul de vedere în faţa celor aşezaţi la rând cu noaptea în cap. Deci şi nedormiţi şi nervoşi...
"E treaba lor că s-au pus la rând de la trei dimineaţa. În anunţ scrie că preluarea cererilor se face începând cu ora 8.30, e 8.30 aşa că vreau să mi se preia cererea! Cine a mai auzit de proiect european în care înscrierile se fac în faţa Primăriei?", a protetat zadarnic un nemulţumit.
Primul venit, primul servit...
Înghesuiala din Primărie a fost provocată de o informare postată pe 28 februarie pe portalul municipalităţii prin care instituţia anunţa că pe 7 martie, începând cu ora 8.30, va prelua cereri de înscriere la un curs gratuit de utilizare a internetului în urma căruia solicitanţii vor primi o tabletă cadou.
Cursurile, de numai două ore, vor avea loc în perioada 11 - 15 martie, iar la absolvire cursanţii vor primi cadou tableta Eboda X80 Supreme pe care au învăţat să folosească internetul. "Iniţial proiectul prevedea organizarea de cursuri pentru o sută de persoane, din care doar 30 ar fi primit şi tableta cadou, ori asta ar fi iscat discuţii. Din acest motiv am modificat proiectul astfel încât toţi participanţii să primeasă tabletă", a spus Cristian Delcea, manager de proiect.
Pentru a evita orice discuţii pe marginea modului în care au fost aleşi cursanţii, reprezentanţii municipalităţii au preferat să folosească metoda "primului venit - primului servit". "Aşa, toată responsabilitatea aparţine celui care s-a pus la rând. Altfel, orice tragere la sorţi am fi făcut ar fi existat discuţii că i-am favorizat pe unii sau pe alţii", a spus Delcea.
Proiect de peste 230.000 euro
Cursul de iniţiere în folosirea internetului face parte din proiectul transfrontalier "Stabilirea de WiFi şi puncte hot spot de acces gratuit la internet în Oradea şi Debreţin" derulat de cele două oraşe pentru îmbunătăţirea comunicării transfrontaliere.
Proiectul cu o perioadă de un an va trebuit implementat de municipalitate în parteneriat cu organizaţia non-profit Info Park IT din Debreţin până la 30 martie. Acesta va avea ca rezultat amenajarea a 50 de puncte de acces gratuit la internet în Oradea şi 80 în Debreţin precum şi instruirea a 110 persoane în cadrul a cinci sesiuni.
Contractul de finanţare al proiectului a fost semnat pe 5 aprilie 2012. Valoarea proiectului este de 233.600 euro din care 225.600 euro o constituie finanţarea nerambursabilă. Municipalităţii orădene i-au revenit 123.350 euro, din care 98% sunt fonduri nerambursabile.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.