URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Aprilie 2013, 14:39

Bisericile de lemn din Gheghie şi Hotar, reabilitate cu bani europeni (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul viitor, bisericile de lemn din Gheghie şi Hotar vor sărbători 300 de ani de existenţă în "straie" noi. În prezent, ele sunt într-o stare avansată de degradare, fiind aproape abandonate de comunităţi, astfel că Direcţia pentru Cultură Bihor vrea să le redea strălucirea printr-un proiect cu fonduri europene.

Proiectul "Promovarea moşternirii culturale comune - Revitalizarea turismului cultural în euroregiunea Hajdu-Bihar - Bihor", lansat oficial marţi la Biblioteca Judeţeană în prezenţa secretarului de stat din Ministerul Culturii Luminţa Constantin, are drept obiectiv major reabilitarea a patru monumente de patrimoniu, două din Bihor, două din localitatea maghiară Kismaja, parteneră în proiect.

Astfel, se vor reabilita bisericile de lemn din Gheghie, comuna Auşeu, şi Hotar, comuna Ţeţchea, dar şi un vechi grânar din Muzeul Bocskai din centrul Kismaja şi anexa fostului grânar, ce va fi transformată în atelier meşteşugăresc. Cele două biserici au fost alese din totalul de 60 de biserici-monument din Bihor pentru că sunt printre cele mai degradate. Lucrările se vor termina la sfârşitul anului 2014.

Potrivit şefului Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, manager de proiect, banii europeni vor fi folosiţi şi pentru realizarea unui ghid de bune practici în reabilitarea monumentelor şi a unui studiu de marketing turistic al zonei rurale. Bugetul proiectului este de 842.314 de euro, din care 294.398 de euro contribuţia Direcţiei pentru Cultură, bani care vor veni de la Ministerul Culturii.

Proiectul de reabilitare în cazul bisericii din Gheghie a fost făcut de arhitectul Szabo Anemarie, iar cel pentru biserica din Hotar de Cristian Puşcaş. În timp ce Puşcaş a subliniat importanţa poveştilor şi tradiţiei din spatele acestor lăcaşuri, Szabo a atins un punct sensibil şi îngrijorător deopotrivă. "Populaţia nu se mai regăseşte în aceste monumente. Trebuie să lucrăm la memoria colectivă", a spus Szabo, precizând că biserica de lemn din Gheghie, ridicată pe deal, nu se mai vede acum de noua biserică, mult mai mare şi mult mai colorată.

În acelaşi context, şeful Direcţiei de Cultură a precizat că silueta unei biserici de lemn s-ar putea regăsi şi pe stema Bihorului, făcând referire la articolul publicat de BIHOREANUL săptămâna aceasta şi care arată că stema conţine un element greşit. Mai precis imnul României este scris în româneşte, dar cu caractere greceşti, motiv pentru care Academia Română a şi solicitat modificarea stemei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON