Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, a participat miercuri dimineaţă la lansarea proiectului de restaurare a sinagogii ortodoxe Hinech Neorim din strada Primăriei, în condiţiile în care din Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale al Departamentului de Stat american au fost alocaţi aproape 130.000 de dolari pentru reabilitarea clădirii care, la parter, va păstra un spaţiu pentru oficierea cultului, iar la etaj va fi reconvertită într-un Muzeu de Istorie a Evreilor din Oradea şi Bihor.
Ajuns la sinagogă cu întârziere de un sfert de oră, Gitenstein a fost însoţit de primarul Ilie Bolojan şi de preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, Felix Koppelman, fiind întâmpinat la faţa locului de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, prefectul Claudiu Pop, reprezentanţii celorlalte culte din Bihor, în fruntea cărora s-a aflat Prea Sfinţitul Virgil Bercea, cel care - de altfel - a şi fost primul care s-a întreţinut, în limba engleză, cu oficialul american.
De asemenea, au mai fost prezenţi şeful Poliţiei Bihor, Liviu Popa, şeful Direcţiei de Cultură, Lucian Silaghi, dar şi fostul preşedinte al CJ Radu Ţîrle, fostul prefect Gavrilă Ghilea, fost viceprimăriţă Florica Cherecheş şi fostul viceprimar Gheorghe Carp, acesta din urmă purtând pe creştet o chipa evreiască.
Exerciţiu de admiraţie
Primul care a luat cuvântul la microfonul instalat în incinta sinagogii aflate în stare de degradare extrem de avansată a fost Felix Koppelman. Acesta a dat glas unui lung elogiu pentru naţiunea americană şi pentru SUA, „cea mai glorioasă naţiune şi cel mai mare stat din lume", „un stat care a înţeles foarte bine mesajul divin de a-ţi ajuta aproapele, pentru că de peste 100 de ani acest popor ajută peste 100 de popoare dornice de pace şi de prosperitate", „o ţară care cu toate că are problemele ei, şi nu uşoare, nu neglijează problemele niciunui stat care îi cere ajutorul, indiferent în ce probleme - economice, militare, ştiinţifice, culturale".
După şeful Comunităţii Evreieşti, primarul Ilie Bolojan a mulţumit şi el pentru faptul că Departamentul de Stat al SUA a oferit fonduri pentru restaurarea sinagogii din Oradea, „şi nu din alt oraş al României", arătând că municipalitatea este interesată să restaureze întregul patrimoniu arhitectural al urbei, sprijinind deja cultele să-şi reabiliteze clădirile.
Ambasadorul, Holocaustul şi procurorii
Cel mai interesant discurs l-a avut, însă, ambasadorul SUA, care a legat Holocaustul de faptul că „procurorii nu au funcţionat eficient între cele două războaie mondiale", declaraţia sa dând apă la moară celor care afirmă că Mark Gitenstein este cel mai mare sprijinitor al preşedintelui Traian Băsescu şi al justiţiei pe care acesta a „reformat-o".
Gitenstein şi-a început speech-ul cu o afirmaţie ciudată, spunând că adevăratul ambasador al Americii în România ar fi soţia sa, Libby, prezentă şi ea la ceremonie. „Şi eu, şi soţia mea, Libby, care este adevăratul ambasador al Statelor Unite în România, am remarcat bogăţia culturală evreiască din acest oraş", a spus oficialul american.
În discursul său, Mark Gitenstein a exprimat aprecieri pentru faptul că, având această sumă, Comunitatea Evreilor va restaura sinagoga astfel încât clădirea să servească şi ca Muzeu de Istorie a Evreilor. „Trebuie să reţinem că aceasta va fi nu doar un Muzeu al Holocaustului, ci şi unul al culturii care a existat aici. Pentru a înţelege cât de bogată este această cultură (n.r. - evreiască), este suficient să privim clădirile din centrul oraşului", a spus ambasadorul, remarcând că România „este în pragul unei noi renaşteri culturale".
În final, ambasadorul l-a citat pe Elie Wiesel, scriitor evreu de origine română, spunând că „avem datoria morală de a ne aminti ce s-a întâmplat şi de oamenii care au murit, dar eu aş adăuga că şi de cultura oamenilor care au murit, de ce sunt capabili românii, şi să ne gândim la ce se va întâmpla după ce această renaştere culturală va avea loc".
În penultima frază, Gitenstein a spus că este dator să facă şi „o remarcă critică", declarând că Holocaustul şi dispariţia bogăţiei culturale a evreilor au ca motiv şi faptul că între cele două războaie mondiale justiţia, inclusiv procurorii, nu a funcţionat eficient.
„Sunt dator să fac şi o remarcă critică. Aceşti oameni (n.r. - evreii) au murit, iar această bogăţie culturală (n.r. - evreiască) a fost periclitată şi pentru că statul de drept a fost pus în pericol, pentru că instanţele, procurorii, instituţiile de drept nu au mai funcţionat eficient în perioada dintre cele două războaie". În încheiere, ambasadorul a mai spus că apreciază că „eficienţa acestor instituţii a fost reîntregită" în ultima perioadă. „Nu am fost niciodată mai încrezător că România se află în acest moment pe un drum pozitiv şi că eficienţa acestor instituţii a fost reîntregită", a încheiat Mark Gitenstein.
Fost depozit de legume
Sinagoga ortodoxă Hinech Neorim (Iată Lumina) din strada Primăriei nr. 25 (aflată lângă actuala Universitate Partium) a fost una din cele 29 de sinagogi existente în Oradea, dintre care în prezent mai există doar trei. Ea fost construită în 1926, dar după 1990, din cauza exodului evreilor români spre Israel din timpul regimului comunist, a fost abandonată. În 1991, ea a fost închiriată de conducerea Comunităţii Evreieşti pentru a servi ca depozit de legume şi fructe, iar în 2010 a fost dată în administrare Muzeului Ţării Crişurilor pe zece ani, cu obligaţia de a o amenaja ca muzeu de istorie a evreilor.
Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale al Departamentului de Stat al SUA a mai sprijinit financiar şi alte proiecte de restaurare a clădirilor unor culte din România, dar este prima oară când beneficiar este „o clădire evreiască", cum s-a exprimat ambasadorul Mark Gitenstein, subliniind totodată că cei 130.000 dolari alocaţi în acest scop reprezintă „a treia cea mai mare sumă alocată vreodată pentru asemenea proiecte".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.