Noul Cod Civil intră în vigoare la 1 octombrie iar magistraţii şi avocaţii bihoreni s-au întâlnit, joi, într-un număr impresionant, la prima dintr-o serie de conferinţe menite să aducă o implementare cât mai unitară a acestuia.
Cereţi ajutor!
Noutăţile aduse de Codul Civil au fost prezentate într-o conferinţă de presă organizată înainte de dezbaterile specialiştilor de preşedinta Curţii de Apel Oradea, Dana Cigan, şi de avocaţii Cristian Domocoş, decanul Baroului Bihor, respectiv prodecanul Mircea Ursuţa, cel din urmă membru în Comisia de elaborare a Legii de punere în aplicare a Noului Cod de Procedură Civilă.
"Noul Cod Civil intră în vigoare din 1 octombrie, iar pentru a evita unele efecte nedorite, oamenii care vor să încheie acte este bine să solicite asistenţă juridică de specialitate. Pentru contractele încheiate anterior rămân în vigoare reglementările anterioare", a avertizat preşedinta Curţii.
Potrivit judecătoarei Dana Cigan, avocaţii şi notarii sunt pregătiţi să acorde ajutor. "Au fost dezbateri, simpozioane în care au fost prezentate atât noutăţile absolute aduse de noul cod, cât şi dispoziţiile tranzitorii, respectiv ce rămâne în vigoare din vechiul cod. Fiecare profesie este pregătită. În plus, Consiliul Superior Al Magistraturii a creat o secţiune specială pe site-ul propriu, "Vin codurile", unde unele prevederi, care reprezintă noutăţi absolute, iar acestea sunt prezentate pe înţelesul tuturor", a precizat judecătoarea.
Te răzgândeşti, plăteşti
Noul Cod Civil conţine în total 2663 de articole şi este împărţit în capitole, Persoana, Familia, Bunurile (cu prevederi privind drepturile de proprietate), Obligaţii (care reglementează contractele, inclusiv în cazul societăţilor comerciale), Prescripţii şi Relaţiile externe ale individului.
Printre noutăţi se numără, de pildă, faptul că soţii pot să-şi aleagă regimul de despărţire a bunurilor la un eventual divorţ sau separare, fapt care se stipulează într-o convenţie matrimonială. Aceasta se poate încheia atât înainte de căsătorie (va produce efecte numai de la data încheierii căsătoriei) cât şi în timpul căsătoriei (când va produce efecte de la data prevăzută între părţi sau, în lipsă, de la data încheierii ei).
O altă noutate este instituţia logodnei, care reprezintă "promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria", iar cel care o rupe abuziv poate fi obligat să plătească despăgubiri. Tot atunci, logodnicii sunt obligaţi să restituie darurile primite pe durata acesteia sau, dacă nu este posibil, contravaloarea cadourilor.
Consiliu de familie
Prin noul Cod Civil se înfiinţează şi Consiliul de familie, care este "format din membrii familiei care au capacitate deplină de exerciţiu", cu rol de prevenire a situaţiilor conflictuale şi de mediere atunci când ambii părinţi ai copiilor sunt decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din drepturi, puşi sub interdicţie judecătorească sau dispăruţi. Consiliul de familie va stabili, de exemplu, suma anuală necesară pentru întreţinerea minorului şi administrarea bunurilor sale, instituţia de credit la care se depun bani pe numele acestora, şi avizează orice înstrăinare, împărţire, ipotecare ori grevare a bunurilor pe care le deţin minorii.
Codul aduce noutăţi şi în cazul divorţului, care, de acum înainte va putea fi soluţionat pe cale administrativă, prin procedură notarială sau pe cale judiciară, iar soţul nevinovat poate cere despăgubiri.
Potrivit noilor reglementări, în cazul divorţurilor cu copii, regula va fi acordarea custodiei comune şi numai în cazuri excepţionale autoritatea părintească va fi exercitată numai de mamă sau tată. "Noul cod va impune părinţilor să rămână părinţi, nu să folosească un copil ca o armă unul împotriva celuilalt, acesta este rolul custodiei comune. În cazul unor divergenţe asupra contribuţiei la cheltuielile de creştere, dar şi legate de educaţia copilului, pe care părinţii nu pot să le rezolve amiabil, soluţionarea se va face prin intermediul instanţelor de tutelă", a explicat judecătoarea Cigan.
Relaţii clare
Codul Civil va oferi şi o eficientizare a legislaţiei procedurilor de achiziţie şi în contractele dintre părţi. Se introduce, de pildă, "etapa preliminară" în încheierea contractelor şi se întăreşte noţiunea de bună credinţă; dar şi reaua credinţă, definită, între altele, şi ca "iniţierea sau continuarea negocierilor fără intenţia de a semna contractul" şi poate atrage despăgubiri.
Contractul de confidenţialitate este reglementat clar. Părţile nu vor putea divulga informaţii confidenţiale primite în stadiul precontractual - fie că respectivul contract este încheiat, fie că nu.
Totodată, în cazul ipotecilor imobiliare, nu se vor putea înscrie în cartea funciară garanţii mobiliare "asupra tuturor bunurilor mobile prezente şi viitoare" ale debitorului ci doar pe bunuri precise, sancţiunea fiind nulitatea.
Noul Cod mai permite cesiunea ipotecii, cesiunea rangului unei ipoteci şi chiar schimbul rangului între creditorii ipotecari, până în prezent fiind posibilă doar schimbarea rangului numai în cazul ipotecilor imobiliare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.