În organizarea asociaţiei studenţeşti ELSA, câteva zeci de studenţi de la Drept au luat parte, joi, la o dezbatere pe tema "Mass-media vs. Dreptul la viaţă privată".
Tinerii au discutat despre cât de mult poate să intre presa în viaţa privată cu prefectul Claudiu Pop, avocatul Mircea Ursuţa şi jurnaliştii Ana Maria Georgescu, de la Digi 24 Oradea, şi Florin Ciucaş, redactorul-şef al BIHOREANULUI.
Patru ipostaze
În prima parte a întâlnirii, invitaţii studenţilor au ţinut scurte prelegeri pe tema indicată. Prima care a luat cuvântul a fost prezentatoarea TV, care a vorbit din dubla ei ipostază de jurnalist şi vedetă. După ce a spus despre postul la care lucrează a spus că este unul care evită "senzaţionalul", Ana Maria Georgescu a vorbit şi despre cât de greu i-a fost în momentele în care a fost "vânată" de jurnalişti, îndeosebi după ce a recunoscut că a fost bătută de fostul ei iubit, cântăreţul Florin Chilian.
Florin Ciucaş le-a spus studenţilor despre diferenţa dintre presa scrisă şi cea audiovizuală: mass-media tipărită nu este reglementată de nicio lege. De asemenea, jurnalistul a vorbit despre situaţia anterioară anilor 2000, când calomnia şi insulta erau delicte penale, iar ziariştii erau "abonaţi" la dosare penale.
De cealaltă parte, avocatul Mircea Ursuţa a precizat că problema dreptului la viaţă privată nu trebuie îndreptată împotriva jurnaliştilor. "Imaginea nu este lezată de presă, ci de instituţiile publice. În comunicatele de presă ale organelor de anchetă se pune problema nerespectării dreptului la imagine", a spus avocatul.
Prefectul Claudiu Pop le-a spus viitorilor jurişti că ştie că o persoană publică nu are viaţă privată. "Sunt prefect 24 de ore şi accept acest lucru, atâta timp cât familia îţi este lăsată deoparte. Îţi asumi tu că eşti persoană publică, dar soţia şi copiii tăi nu sunt", a spus prefectul.
Viaţa privată: până unde?
Apoi, încercând să răspundă întrebării "până unde poate să meargă presa", Florin Ciucaş le-a prezentat studenţilor cazul fostului preşedinte al Judecătoriei Marghita, Nicolae Pălcuţ, care a fost nevoit să demisioneze în 2003 după ce a fost filmat cu camera ascunsă de o echipă de reporteri sub acoperire a BIHOREANULUI, în timp ce se masturba în maşina personală, în faţa unei autostopiste pe care o luase în maşină.
În plus, jurnaliştii au observat că judecătorul obsedat era mai înţelegător cu acuzaţii de viol ori pedofilie. "A fost o intruziune în viaţa lui privată, o prezentare publică a unor chestiuni de intimitate. Dar dacă noi nu am fi făcut acest lucru, omul împărţea dreptatea în continuare după acelaşi sistem de valori", a precizat Florin Ciucaş, îndemând studenţii să se pronunţe dacă jurnaliştii au procedat bine sau nu.
Chit că nu au dat un răspuns la această solicitare, tinerii au avut câteva nelămuriri. De pildă, au vrut să afle de la jurnaliştii orădeni dacă oamenii politici fac presiune pe ei, iar de la "vedete" cât de mult au fost afectate familiile lor de articolele negative de presă.
În final, concluzia acceptată de toţi cei prezenţi a fost că presa bihoreană este mai "salubră" decât cea naţională, mass-media locală fiind echilibrată şi ridicând, în general, doar probleme de larg interes.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.