URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Noiembrie 2013, 11:55

Studenţii de la Drept au dezbătut limitele dintre viaţă privată şi jurnalism (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În organizarea asociaţiei studenţeşti ELSA, câteva zeci de studenţi de la Drept au luat parte, joi, la o dezbatere pe tema "Mass-media vs. Dreptul la viaţă privată".

Tinerii au discutat despre cât de mult poate să intre presa în viaţa privată cu prefectul Claudiu Pop, avocatul Mircea Ursuţa şi jurnaliştii Ana Maria Georgescu, de la Digi 24 Oradea, şi Florin Ciucaş, redactorul-şef al BIHOREANULUI.

Patru ipostaze

În prima parte a întâlnirii, invitaţii studenţilor au ţinut scurte prelegeri pe tema indicată. Prima care a luat cuvântul a fost prezentatoarea TV, care a vorbit din dubla ei ipostază de jurnalist şi vedetă. După ce a spus despre postul la care lucrează a spus că este unul care evită "senzaţionalul", Ana Maria Georgescu a vorbit şi despre cât de greu i-a fost în momentele în care a fost "vânată" de jurnalişti, îndeosebi după ce a recunoscut că a fost bătută de fostul ei iubit, cântăreţul Florin Chilian.

Florin Ciucaş le-a spus studenţilor despre diferenţa dintre presa scrisă şi cea audiovizuală: mass-media tipărită nu este reglementată de nicio lege. De asemenea, jurnalistul a vorbit despre situaţia anterioară anilor 2000, când calomnia şi insulta erau delicte penale, iar ziariştii erau "abonaţi" la dosare penale.

De cealaltă parte, avocatul Mircea Ursuţa a precizat că problema dreptului la viaţă privată nu trebuie îndreptată împotriva jurnaliştilor. "Imaginea nu este lezată de presă, ci de instituţiile publice. În comunicatele de presă ale organelor de anchetă se pune problema nerespectării dreptului la imagine", a spus avocatul.

Prefectul Claudiu Pop le-a spus viitorilor jurişti că ştie că o persoană publică nu are viaţă privată. "Sunt prefect 24 de ore şi accept acest lucru, atâta timp cât familia îţi este lăsată deoparte. Îţi asumi tu că eşti persoană publică, dar soţia şi copiii tăi nu sunt", a spus prefectul.

Viaţa privată: până unde?

Apoi, încercând să răspundă întrebării "până unde poate să meargă presa", Florin Ciucaş le-a prezentat studenţilor cazul fostului preşedinte al Judecătoriei Marghita, Nicolae Pălcuţ, care a fost nevoit să demisioneze în 2003 după ce a fost filmat cu camera ascunsă de o echipă de reporteri sub acoperire a BIHOREANULUI, în timp ce se masturba în maşina personală, în faţa unei autostopiste pe care o luase în maşină.

În plus, jurnaliştii au observat că judecătorul obsedat era mai înţelegător cu acuzaţii de viol ori pedofilie. "A fost o intruziune în viaţa lui privată, o prezentare publică a unor chestiuni de intimitate. Dar dacă noi nu am fi făcut acest lucru, omul împărţea dreptatea în continuare după acelaşi sistem de valori", a precizat Florin Ciucaş, îndemând studenţii să se pronunţe dacă jurnaliştii au procedat bine sau nu.

Chit că nu au dat un răspuns la această solicitare, tinerii au avut câteva nelămuriri. De pildă, au vrut să afle de la jurnaliştii orădeni dacă oamenii politici fac presiune pe ei, iar de la "vedete" cât de mult au fost afectate familiile lor de articolele negative de presă.

În final, concluzia acceptată de toţi cei prezenţi a fost că presa bihoreană este mai "salubră" decât cea naţională, mass-media locală fiind echilibrată şi ridicând, în general, doar probleme de larg interes.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
au invatat studentii... praf :D
cre' ca studentii au avut ce invata de la Ciucas, Pop, Georgescu si Ursuta: cum sa santajezi si sa incasezi spagi grase, cum sa te trezesti prefect fara sa ai nici o abilitate si nici habar pe ce lume traiesti fara "prafuri", cum sa te prefaci cu succes ca esti ziarista desi esti mai mult "ziarizda" si cum sa prostesti pe toata lumea ca esti avocat cand de fapt numai taticul fost securist stie ce-a facut sa termini si tu facultatea de drept ;)
Postat 17 Noiembrie 2013, 08:02 de Agentul Termic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON