URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Aprilie 2013, 17:42

Jumătate de secol de cercetare, expus în paginile revistelor Universităţii din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea sărbătoreşte 50 de ani de învăţământ superior continuu în urbea de pe Crişul Repede, iar ca să marcheze acest moment, la Biblioteca universitară conducerea instituţiei a vernisat expoziţia "Revistele Universităţii din Oradea 1963-2013".

Potrivit rectorului Constantin Bungău, scopul expoziţiei este unul întreit: "Să omagiem ce s-a făcut din 1963 încoace din punct de vedere al revistelor ştiinţifice, să scoatem în evidenţă revistele care au valoare prin articolele din cuprinsul lor şi prin indexarea lor şi să vedem ce avem de făcut astfel încât revistele din top să se menţină, iar celelalte să ajungă să fie recunoscute pe plan naţional şi internaţional".

Bungău a spus că toate revistele Universităţii orădene trebuie să fie continuu într-un proces de îmbunătăţire, apreciind că unele reviste au o "ţinută exemplară", în timp ce altele nu reprezintă ţinuta academică. Soluţia pentru îmbunătăţirea designului revistelor este, în opinia rectorului, Editura Universităţii din Oradea, aflată în plin proces de reorganizare şi care va trebui să respecte nişte standarde în publicarea revistelor orădene.

Cu această ocazie, în faţa universitarilor orădeni a apărut şi proaspăta nouă directoare a Editurii universitare, lectorul Cristina Dogot de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.

De asemenea, la vernisajul expoziţiei au primit o plachetă de felicitare istoricul Sever Dumitraşcu, coordonatorul celor mai bine cotate şapte publicaţii orădene, dar şi tânărul biolog Istvan Sas, redactorul şef al singurei reviste din Universitatea orădeană cotată naţional în cea mai înaltă categorie de clasificare, A.

În total, în prezent Universitatea are 45 de reviste, din care 29 indexate în cel puţin 2 baze internaţionale. 8 din revistele orădene sunt, în clasamentul naţional, în categoria C, 2 în B, 17 în B+, una în A şi 16 îşi pregătesc dosarul pentru evaluare.

De asemenea, potrivit prorectorului Simona Trip, studenţii orădeni tipăresc 4 reviste, una în domeniul istoriei, una în stomatologie, una în psihologie şi una în teologie.

Prorectorul Sorin Şipoş, organizatorul expoziţiei, a precizat că revistele vor putea fi văzute de orădeni vreme de 2 săptămâni, urmând ca apoi să fie vernisată o expoziţie cu cărţile Universităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON