La cinci săptămâni de la deces, miercuri dimineaţă a avut loc, la Capela Facultăţii de Teologie, o slujbă de pomenire pentru profesorul, muzeograful şi istoricul Barbu Ştefănescu, fost prorector şi şef al Şcolii Doctorale din cadrul Universităţii din Oradea.
După ceremonia religioasă, peste 150 de persoane s-au adunat în sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii, unde a avut loc evenimentul "In Memoriam Barbu Ştefănescu". Printre cei prezenţi s-au numărat inclusiv preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, şi parlamentarul Szabo Odon.
Invitaţi să vorbească la comemorare au fost alături de profesori orădeni din conducerea Universităţii sau a Facultăţii de Istorie, unde a predat Ştefănescu, profesori din ţară: rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Ioan-Aurel Pop, profesorul clujean Toader Nicoară, profesorul Alexandru Florin Platon de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. De asemenea, a fost prezent decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie din Chişinău, Igor Şarov.
"Dumnealui (n.r. Barbu Ştefănescu) a făcut performanţă în istorie şi a intrat în istoria Universităţii din Oradea", a spus rectorul orădean, Constantin Bungău, înainte de a prezenta date biografice din viaţa fostului istoric şi de a-l prezenta pe acesta ca un exemplu pentru toţi universitarii.
Când a luat cuvântul, rectorul clujean Ioan-Aurel Pop, la rându-i istoric şi cunoştinţă veche de-a lui Barbu Ştefănescu, a izbucnit în lacrimi, trebuind să le recunoscă celor prezenţi, profesori şi studenţi deopotrivă, că de fiecare dată când venea la Oradea se întâlnea cu Ştefănescu. "Acum, pentru prima oră, m-am întâlnit cu spiritul lui", a spus Pop.
Preşedintele Senatului universitar orădean, Sorin Curilă, l-a descris pe Ştefănescu ca un om cu suflet frumos, care inspira rigoare, sobrietate, echilibru şi devotament, iar prorectorul Sorin Şipoş a povestit de numeroasele călătorii spre conferinţe ştiinţifice făcute împreună cu fostul istoric.
În a doua parte a evenimentului a fost prezentată ultima carte semnată de Barbu Ştefănescu, "Între pâini", volum pe care acesta îl avea tipărit, dar n-a mai apucat să-l lanseze. "Cartea se dovedeşte o mărturie asupra societăţii româneşti tradiţionale", a spus Aurel Chiriac, şeful Muzeului Ţării Crişurilor. În volumul în care descrie viaţa sătenilor din Transilvania de Vest, Ştefănescu vorbeşte şi despre tranziţia "dintre pâini", adică acea perioadă nefastă din fiecare an când ţăranilor li se termină cerealele din anul trecut şi încă cele din anul în curs nu sunt bune de cules.
În final, soţia fostului istoric, Florica Ştefănescu, le-a mulţumit printre lacrimi tuturor celor prezenţi pentru vorbele de bine spuse despre soţul ei, mărturisind totodată că e foarte mândră de cea din urmă carte a acestuia, "care are spiritul lui Barbu". Iar cei prezenţi n-au putut decât să constate, întristaţi, că Barbu Ştefănescu a plecat la rându-i "între pâini"...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.