URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
05 Octombrie 2011, 19:29

Stelian Tănase despre elite şi societate: Nu masele fac istoria, ci elitele. Masele doar o consumă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elitele fac istoria 

Stelian Tănase şi-a început miercuri seară conferinţa despre elite şi societate brusc, răsturnându-l pe Marx. "Marx spunea că masele fac istoria. Nu e adevărat, nu masele fac istoria, ci elitele. Masele doar o consumă. Elitele fac, creează, istoria, aşa cum tot ele creează tehnologie, afaceri, artă", a spus Tănase pentru a stabili, din start, terminologia şi reperele discuţiei.

Amintind, aproape pedagogic, că elitele sunt de trei categorii (conform funcţiei lor), şi anume economice, politice şi culturale, fiecare cu propriul capital specific (banii, puterea, informaţia), şi că în cazul particular al României dezvoltarea lor, ca şi a societăţii, a fost brutal întreruptă prin instaurarea totalitarismelor (încă din 1940, cu cel legionar, şi continuând în 1946 cu cel comunist, de stânga), istoricul a ajuns şi la "zilele noastre", menţionând rolul dialogului dintre elite în societate.

"Acolo unde elitele au avut un dialog, acolo unde au negociat, stabilitatea politică, şi - deci - pe cale de consecinţă şi economică, a fost mai mare", a spus Stelian Tănase, amintind că aşa s-a înâmplat, de pildă, în Ungaria şi în Polonia, unde comunismul a fost demolat ca urmare a acestui dialog, deoarece elita veche a transferat puterea elitei noi.

Economia vs. politica

În schimb, acolo unde elita nu a avut dialog, schimbarea a fost violentă, acesta fiind cazul României, unde regimul ceauşist pe de o parte nici nu s-a gândit măcar în treacăt la dialog, dar nici nu a avut cu cine negocia, deoarece în ţară nu existau structuri alternative la vechea putere. "România a avut o revoluţie contradictorie, care explică şi problemele de acum", a spus Stelian Tănase, deoarece elita care a continuat puterea (cea din eşalonul al doilea al comunismului) "era cu gândul tot la comunism".

Fără a insista mult pe schimbările de guverne rezultate în urma alegerilor, istoricul a ajuns şi la constatarea că dată fiind schimbarea sub diverse forme a vechii puteri, elitele de acum sunt tot continuatoarele celor vechi. Nu a dat exemple din politică, ci din economie: "Cine alcătuieşte noile elite? În clasamentul Forbes cu cei mai bogaţi 100 de români, 80% sunt foştii colaboratori ai Securităţii, care - nefiind prea vizibili, precum cei din aparatul de partid - s-au putut converti mai uşor la democraţie şi la economia de piaţă".

Stelian Tănase a confirmat şi dezvoltat teoria că în prezent, în România, elitele (politice, economice şi culturale) nu mai interacţionează, astfel că nu se influenţează făţiş, cauza identificată de el fiind aceea că elitele culturale preferă să se manifeste individual, nu organizat.

Tot el, în finalul discuţiilor, a avertizat că "România se află într-o derivă anti-democratică", motivându-şi aserţiunea prin apariţia tot mai zgomotoaselor structuri precum Mişcarea populară şi a partidelor populiste, "care imprimă ţării o direcţie periculoasă şi un regres îngrijorător din punct de vedere democratic".

A avut succes 

Judecând după reacţiile publicului, în sală fiind aproximativ 100 de persoane, evenimentul s-a bucurat de succes, deoarece mulţi şi-au exprimat regretul că întâlnirea s-a încheiat prea repede. La eveniment au participat scriitorul Traian Ştef, care a făcut oficiile de gazdă, împreună cu Eugenia Mitraşcă, preşedintele Fundaţiei Academia Civică Bihor. În public a luat loc şi primarul Ilie Bolojan, care însă nu a stat până la capătul conferinţei.

Stelian Tănase s-a aflat, miercuri, la Oradea, la invitaţia Fundaţiei Academia Civică Bihor, pentru a-şi lansa şi cea mai recentă carte, "Moartea unui dansator de tango", la Librăria Mircea Eliade (Humanitas). Şi acest eveniment s-a bucurat de un real succes.

Cunoscut publicului larg ca realizator de emisiuni TV pe teme politice, Stelian Tănase a scris cinci romane şi 11 volume de istorie, eseistică şi analiză politică.

Cartea pe care o va lansa la Oradea, "Moartea unui dansator de tango", este un roman plasat în Bucureştii anilor '40, cu acţiune alertă, desfăşurată pe fundalul periferiei Capitalei de către personaje din cele mai diverse, de la oameni de afaceri şi spioni până la prostituate şi gangsteri, redând atât farmecul şi savoarea vieţii interbelice, cât şi primejdia şi cenuşiul de după ocupaţia sovietică a "Micului Paris".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ADEVARAT< ADEVARAT....... pacat
Mult adevar este in afirmatia "Nu masele fac istoria, ci elitele. Masele doar o consumă" !!!!! Pacat ca nu avem ELITE vrednice , credibile pe care sa le urmam si sa le sprijinim in efortul de a schimba si aduce Romania la standarde moderne de civilizatie . Cu lideri ce vin la conducere cu omucideri ( iliescu) cu minciuni si promisiuni desarte urmarind doar interesul personal si de grup vom ramane ca o natiune care a fost promitatoate dar a falimentat ca o natiune delasatoare fara sange in "puta" , de mamaliga ranceda !!! Elitele au dus , atat cat au dus tara inainte Decebal, Alescsandru cel Batran, Stefan cel Mare, Mihai Viteazu ........ si cam gata cu elitele politice romanesti Iorga care sa sufere sufleteste pentru TARA si sa gandeasca pentru ea >>>> dej,ceausescu, iliescu strpituri sovietice care au distrus spiritul de viata curata a romanilor invatandi hotia, minciuna, delatiunea ...........
Postat 05 Octombrie 2011, 21:20 de scortosul@yahoo.com
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON