URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 August 2014, 10:54

O şansă păcii: Zeci de artişti au cântat în curtea fostei Garnizoane, în memoria victimelor de la Hiroshima şi Nagasaki (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru al 20-lea an, artiştii orădeni au comemorat victimele bombardamentelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, tragedie petrecută în urmă cu 69 de ani. La iniţiativa Rock Filarmonica Oradea, zeci de solişti şi trupe au cântat pentru pacea mondială, în concertul "Give Peace a Chance".

Deşi în anii trecuţi au cântat în curtea Palatului Baroc, care era sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, acum concertul s-a mutat în curtea fostei Garnizoane, viitor sediu al Muzeului. Astfel, porţile au fost larg deschise, iar în jurul scenei amplasate în faţa clădirii au fost puse zeci de scaune. Toate au fost ocupate, iar alţi numeroşi orădeni au stat în picioare ori pe băncile din jur.

Pe scenă au urcat pe rând grupurile Intermezzo, Day Night Confusion, Talentum, Fala Band, Miraj, Vivere, Meda Music şi Statuar, dar şi interpreţii Ambra şi Călin Pop, Lăcrimioara Deac, Alexandrina Chelu, Nagy Timea, Edina Bodor, Iuliana Chelu, Octavian Bud, Emil Sauciuc, Marian Filip, Mircia Covaci, Ady Moroşanu, Decebal Platon, Sergiu Nica, Alex. Stângu, Gaspari Robert, David Luke Michael Bryan, Florian Chelu Madeva, acesta din urmă fiind şi amfitrionul serii.

Ediţia a 20-a a concertului a fost şi una îmbunătăţită din punct de vedere tehnic: organizatorii au amplasat un ecran gigant pe care au rulat imagini din timpul recitalului şi un sistem de jocuri de lumini, dând o notă de dinamism evenimentului.

După trei ore de cântări, tradiţional deja, toţi artiştii au interpretat împreună celebra melodie a lui John Lenon, care a dat şi numele spectacolului-tradiţie al Oradiei.

Tot miercuri şi tot pentru a aduce tribut victimelor atacurilor cu bombe nucleare, Muzeul Ţării Crişurilor în colaborare cu Asociaţia Nipponica a organizat, în parcul fostei garnizoane, mai multe ateliere japoneze pentru copii coordonate de orădeanca Ramona Hagiwara, stabilită de 11 ani în Japonia, şi ajutată de cei doi copii ai ei, Yoan şi Tenri. Participanţii au învăţat să facă origami şi au învăţat despre caligrafia japoneză. Totodată, ei au putut vedea dansuri nipone, precum şi kimono-uri tradiţionale din mătase.

Concertul a fost organizat de Rock Filarmonica Oradea, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Primăria Oradea şi Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON