URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
07 August 2014, 10:54

O şansă păcii: Zeci de artişti au cântat în curtea fostei Garnizoane, în memoria victimelor de la Hiroshima şi Nagasaki (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru al 20-lea an, artiştii orădeni au comemorat victimele bombardamentelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, tragedie petrecută în urmă cu 69 de ani. La iniţiativa Rock Filarmonica Oradea, zeci de solişti şi trupe au cântat pentru pacea mondială, în concertul "Give Peace a Chance".

Deşi în anii trecuţi au cântat în curtea Palatului Baroc, care era sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, acum concertul s-a mutat în curtea fostei Garnizoane, viitor sediu al Muzeului. Astfel, porţile au fost larg deschise, iar în jurul scenei amplasate în faţa clădirii au fost puse zeci de scaune. Toate au fost ocupate, iar alţi numeroşi orădeni au stat în picioare ori pe băncile din jur.

Pe scenă au urcat pe rând grupurile Intermezzo, Day Night Confusion, Talentum, Fala Band, Miraj, Vivere, Meda Music şi Statuar, dar şi interpreţii Ambra şi Călin Pop, Lăcrimioara Deac, Alexandrina Chelu, Nagy Timea, Edina Bodor, Iuliana Chelu, Octavian Bud, Emil Sauciuc, Marian Filip, Mircia Covaci, Ady Moroşanu, Decebal Platon, Sergiu Nica, Alex. Stângu, Gaspari Robert, David Luke Michael Bryan, Florian Chelu Madeva, acesta din urmă fiind şi amfitrionul serii.

Ediţia a 20-a a concertului a fost şi una îmbunătăţită din punct de vedere tehnic: organizatorii au amplasat un ecran gigant pe care au rulat imagini din timpul recitalului şi un sistem de jocuri de lumini, dând o notă de dinamism evenimentului.

După trei ore de cântări, tradiţional deja, toţi artiştii au interpretat împreună celebra melodie a lui John Lenon, care a dat şi numele spectacolului-tradiţie al Oradiei.

Tot miercuri şi tot pentru a aduce tribut victimelor atacurilor cu bombe nucleare, Muzeul Ţării Crişurilor în colaborare cu Asociaţia Nipponica a organizat, în parcul fostei garnizoane, mai multe ateliere japoneze pentru copii coordonate de orădeanca Ramona Hagiwara, stabilită de 11 ani în Japonia, şi ajutată de cei doi copii ai ei, Yoan şi Tenri. Participanţii au învăţat să facă origami şi au învăţat despre caligrafia japoneză. Totodată, ei au putut vedea dansuri nipone, precum şi kimono-uri tradiţionale din mătase.

Concertul a fost organizat de Rock Filarmonica Oradea, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Primăria Oradea şi Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON