URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
13 Iunie 2012, 11:02

Sute de elevi şi profesori irlandezi vor ridica 10 case în 5 zile la Beiuş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De zece ani de zile, Habitat pentru Umanitate Beiuş şi Wesley College din Dublin colaborează, elevii şi profesorii irlandezi venind în oraşul bihorean pentru a face voluntariat la construcţia de case pentru sărmanii bihoreni.

Potrivit unui comunicat al ONG-ului din Beiuş, voluntarii din Irlanda vin din 2002 aproape în fiecare an să construiască o locuinţă împreună cu Habitat Beiuş. Chiar săptămâna trecută, 16 elevi şi 4 profesori au revenit în România şi au ridicat o locuinţă la Ştei pentru o familie nevoiaşă. "Şcolile irlandeze au programe speciale care-i încurajează pe tineri să se implice în activităţile de voluntariat, să lucreze individual în folosul comunităţii sau împreună cu ONG-uri locale sau internaţionale, motiv pentru care an de an o parte din elevii de la Wesley College aleg Beiuşul ca destinaţie pentru a voluntaria la construirea de locuinţe pentru nevoiaşi", se explică în comunicatul Habitat pentru Umanitate.

Pentru a marca deceniul de colaborare, voluntarii irlandezi şi-au propus ca, în 2013, să ridice 10 case în 5 zile la Beiuş. 250 de profesori, foşti sau actuali elevi şi părinţi ai acestora vor participa la această acţiune, a cărei piatră de temelie s-a pus luni. La ceremonie a participat şi primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, viceprimarul Gheorghe Costin, preotul Marin Bota şi cei 20 de voluntari care au construit casa din Ştei săptămâna trecută. În frunte cu primarul, cei prezenţi au pus prima lopată de beton la temelia proiectului.

"În 2010 ne-am asumat că în patru ani vom transforma Beiuşul în primul oraş din România din care să declarăm eliminată adăpostirea sărăcăcioasă. Pentru ca acest lucru să se întâmple vom mai atribui parcele de teren pentru construirea de locuinţe Habitat în Beiuş", a declarat primarul Adrian Domocoş.

Potrivit aceluiaşi comunicat, din 2002 până în prezent, irlandezii de la Wesley au investit peste 100.000 euro în Beiuş, pe lângă faptul că şi-au plătit cheltuielile de deplasare, cu masa şi cazarea. În plus, au promovat Beiuşul peste hotare astfel încât an de an tot mai mulţi colegi ai celor care au făcut voluntariat aici şi-au dorit să se înscrie în cadrul proiectelor comune.

"Eu am mai prestat muncă voluntară şi acasă. Ultima dată am ales să ajut într-un magazin numit "Caritate pentru copii". Este un magazin de întrajutorare în care oamenii îşi pot dona obiectele de care nu mai au nevoie, cum ar fi îmbrăcăminte, jucării sau cărţi. Cel mai important lucru când munceşti într-un astfel de magazin este să vezi cum un copil intră să cumpere ceva ştiind că prin asta ajută alţi copii săraci sau bolnavi. Am savurat fiecare clipă petrecută aici şi le recomand cu tărie tuturor tinerilor să se implice în astfel de activităţi în timpul liber", a spus Julia, o elevă de 16 ani de la Wesley College.

La rândul său, directorul Habitat pentru Umanitate Beiuş, Mircea Jurcan, a spus că îşi doreşte ca beiuşenii să se unească, pentru ca scopul ONG-ului să fie atins, adică familiile nevoiaşe să fie ajutate să locuiască în condiţii mai bune. "Vom demonstra că dacă ne unim în loc să ne dezbinăm, dacă ne ajutăm în loc să ne punem piedici şi dacă ne iubim în loc să ne duşmănim, putem face multe lucruri bune împreună. Iar exemplul pe care ni-l dau aceşti tineri este unul extraordinar şi demn de urmat. Le mulţumesc pentru aceasta!", a spus Jurcan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON