URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Aprilie 2014, 14:30

Mai frumoase de sărbători: Bătrânele din două aziluri orădene, machiate şi coafate de femei şomere (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultima săptămână şi jumătate, două azile din Oradea s-au umplut de cosmetice şi produse pentru îngrijirea părului. 50 de bihorence fără un loc de muncă şi care participă la cursurile de calificare ca machior şi coafor organizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Bihor şi-au testat îndemânarea pe bătrânele care locuiesc în azilurile Consistoria şi Sfântul Martin.

După ce au făcut partea teoretică a cursului, cursantele au mers în azile pentru partea practică şi, supravegheate de formatorii care ţin cursurile, le-au machiat şi le-au coafat pe doamnele care îşi petrec zilele acolo. Iniţial, bătrânele au fost sceptice, invocând că sunt prea bătrâne pentru a fi dichisite. După ce s-au lăsat îngrijite, însă, le-a plăcut. "Mi-au spus că şi-au amintit de ele în tinereţe, că şi ele se machiau şi se îngrijeau", a povestit administratoarea azilului Consistoria, Minerva Pintea.

Una din tinerele înscrise la cursul de machior, Melinda, a explicat că orele de practică la azil îi sunt folositoare, chiar dacă nu poate aplica toate tehnicile învăţate, pentru că doamnele preferă machiaje cât mai discrete. "Încercăm măcar să le înveselim, stăm de vorbă cu ele între timp", a precizat tânăra.

Şi bătrânele de la azilul Sfântul Martin s-au bucurat de oaspeţi. Tanti Etelka, de pildă, le-a povestit jurnaliştilor că nici nu mai ştie când a fost ultima oară la coafor şi că se tunde singură, pentru că de regulă coafezele nu înţeleg ce tunsoare preferă ea. Acum, însă, s-a lăsat cu încredere pe mâinile tinerelor care participă la cursurile de coafori ale AJOFM Bihor.

"Pentru aceste cursuri folosim resurse materiale substanţiale, căci sunt produse costisitoare. Aşa că am decis să facem parte din aceste ore de practică în aziluri, să mergem acolo unde este nevoie de aceşti cursanţi", a explicat directorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba.

Un curs de coafor sau de machior are 120 de ore, din care 40 de teorie şi 80 de practică. Pe lângă practica în aziluri, şomerele îşi testează îndemânarea şi în saloane profesioniste.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON