URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iunie 2012, 11:02

Sute de elevi şi profesori irlandezi vor ridica 10 case în 5 zile la Beiuş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De zece ani de zile, Habitat pentru Umanitate Beiuş şi Wesley College din Dublin colaborează, elevii şi profesorii irlandezi venind în oraşul bihorean pentru a face voluntariat la construcţia de case pentru sărmanii bihoreni.

Potrivit unui comunicat al ONG-ului din Beiuş, voluntarii din Irlanda vin din 2002 aproape în fiecare an să construiască o locuinţă împreună cu Habitat Beiuş. Chiar săptămâna trecută, 16 elevi şi 4 profesori au revenit în România şi au ridicat o locuinţă la Ştei pentru o familie nevoiaşă. "Şcolile irlandeze au programe speciale care-i încurajează pe tineri să se implice în activităţile de voluntariat, să lucreze individual în folosul comunităţii sau împreună cu ONG-uri locale sau internaţionale, motiv pentru care an de an o parte din elevii de la Wesley College aleg Beiuşul ca destinaţie pentru a voluntaria la construirea de locuinţe pentru nevoiaşi", se explică în comunicatul Habitat pentru Umanitate.

Pentru a marca deceniul de colaborare, voluntarii irlandezi şi-au propus ca, în 2013, să ridice 10 case în 5 zile la Beiuş. 250 de profesori, foşti sau actuali elevi şi părinţi ai acestora vor participa la această acţiune, a cărei piatră de temelie s-a pus luni. La ceremonie a participat şi primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, viceprimarul Gheorghe Costin, preotul Marin Bota şi cei 20 de voluntari care au construit casa din Ştei săptămâna trecută. În frunte cu primarul, cei prezenţi au pus prima lopată de beton la temelia proiectului.

"În 2010 ne-am asumat că în patru ani vom transforma Beiuşul în primul oraş din România din care să declarăm eliminată adăpostirea sărăcăcioasă. Pentru ca acest lucru să se întâmple vom mai atribui parcele de teren pentru construirea de locuinţe Habitat în Beiuş", a declarat primarul Adrian Domocoş.

Potrivit aceluiaşi comunicat, din 2002 până în prezent, irlandezii de la Wesley au investit peste 100.000 euro în Beiuş, pe lângă faptul că şi-au plătit cheltuielile de deplasare, cu masa şi cazarea. În plus, au promovat Beiuşul peste hotare astfel încât an de an tot mai mulţi colegi ai celor care au făcut voluntariat aici şi-au dorit să se înscrie în cadrul proiectelor comune.

"Eu am mai prestat muncă voluntară şi acasă. Ultima dată am ales să ajut într-un magazin numit "Caritate pentru copii". Este un magazin de întrajutorare în care oamenii îşi pot dona obiectele de care nu mai au nevoie, cum ar fi îmbrăcăminte, jucării sau cărţi. Cel mai important lucru când munceşti într-un astfel de magazin este să vezi cum un copil intră să cumpere ceva ştiind că prin asta ajută alţi copii săraci sau bolnavi. Am savurat fiecare clipă petrecută aici şi le recomand cu tărie tuturor tinerilor să se implice în astfel de activităţi în timpul liber", a spus Julia, o elevă de 16 ani de la Wesley College.

La rândul său, directorul Habitat pentru Umanitate Beiuş, Mircea Jurcan, a spus că îşi doreşte ca beiuşenii să se unească, pentru ca scopul ONG-ului să fie atins, adică familiile nevoiaşe să fie ajutate să locuiască în condiţii mai bune. "Vom demonstra că dacă ne unim în loc să ne dezbinăm, dacă ne ajutăm în loc să ne punem piedici şi dacă ne iubim în loc să ne duşmănim, putem face multe lucruri bune împreună. Iar exemplul pe care ni-l dau aceşti tineri este unul extraordinar şi demn de urmat. Le mulţumesc pentru aceasta!", a spus Jurcan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON