URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iulie 2013, 16:11

Prinţul moştenitor din Abu Dhabi finanţează conservarea speciilor din lacul termal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeograful Adrian Gagiu a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă ţinută chiar la lacul Ochiul Mare din Băile 1 Mai, că speciile endemice din apă, care există doar aici, vor fi conservate.

Un proiect pentru conservarea roşioarei termale şi a melcului termal a fost depus de Muzeul Ţării Crişurilor la fundaţia The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund, deţinută de prinţul moştenitor din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite.

Proiectul "Reproducerea în captivitate şi menţinerea ex situ de populaţii de Scardinius racovitzai şi Melanopsis parreyssii" a fost aprobat şi va primi 13.000 de dolari pentru asigurarea unei rezerve genetice a celor două specii endemice, în cazul afectării ireversibile a habitatului lor natural şi a populaţiilor lor din rezervaţie. "Există o metodă specială pentru reproducerea în captivitate a acestor specii. Astfel, în caz că habitatul lor se va deteriora, vom avea o rezervă genetică pentru repopulare", a explicat Gagiu.

Activităţile din cadrul proiectului se vor întinde pe 18 luni şi se vor desfăşura în colaborare cu Acvariul din Galaţi şi cu Universitatea Szent István din Gödöllő, Ungaria. În cadrul proiectului şi-a oferit colaborarea şi ihtiologul Jörg Freyhof de la Leibnitz Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries din Berlin (Germania).

Conform obiectivelor proiectului, specialiştii din Galaţi şi din Ungaria vor efectua experimentele de inducere a reproducerii în captivitate a celor două specii, vor colecta împreună cu muzeografii orădeni exemplarele necesare din speciile respective şi le vor transporta la laboratoarele proprii, apoi vor trimite către MŢC periodic -  la 6, 12 şi 18 luni - rapoarte asupra rezultatelor, vor menţine în captivitate o rezervă de indivizi, vor reintroduce în rezervaţie exemplare obţinute în captivitate şi vor publica rezultatele în publicaţii ştiinţifice.

De asemenea, Muzeul orădean va menţine în captivitate exemplare din aceste specii pentru a putea fi expuse în Vivariul din noul sediu, şi va efectua în continuare activităţile de monitorizare a habitatului.

Pe lângă acest proiect, Muzeul va implementa în perioada următoare un altul, cu finanţare europeană, în care solicitant este Consiliul Judeţean. Acest proiect presupune întocmirea de planuri de management pentru cele trei situri Natura 2000 aflate în custodia MŢC: Lacul Peţa, Betfia şi Tăşad.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Foarte bine
Acest print arab finanteaza in toata lumea proiecte pentru salvarea speciilor pe cale de disparitie.Si o face din pasiune.Fiind multe proiecte si banii sunt pe masura ca sa ajunga la toti.Pentru tembelii care comentati mai jos, bucurati-va ca se face ceva bun.
Postat 14 Iulie 2013, 15:21 de Bun
varza!
Jalnic!Trebuie sa vina strainii ,sa ne finanteze!Poate rezolva ei si sa dea un aspect frumos asa zisei Statiuni balneo 1 mai ca e invechit totul,sau rezolva si un trotuar pe unde sa se plimbe turistii(se circula pe sosea),sau poate rezolva si sa dea nume strazilor!Ne miram ca nr. turistilor a scazut dramatic!
Postat 14 Iulie 2013, 07:49 de sena
O sa ajungem ca binsenii !!
O sa ajungem ca binsenii ,sa ne faca altii casa ! .Asta ne-a sponsorizat de ,,nepucintosi'' a se intelege ,puturosi ce suntem ,cu o suma pe care o da de obicei bacsis.
Postat 13 Iulie 2013, 11:49 de oradean
Mecena ?
The shake of Wonderland & Money.
Postat 13 Iulie 2013, 00:15 de Pe alt
Pe cand?
Pe cand un proiect si pentru specia din apa termala de la RABAGANI?
Postat 12 Iulie 2013, 23:16 de Altul
Adina si Carmen
Efendi are mai multe contributii si ii deja dedicat stiintei si artei. Muzeule, sa incercati si biotopul din tara shake-ului. Speciile nu vor mai fi atat de endemice la Galati, la Gödöllő si Berlin. Incercati eventual si termotropul chichinez. Probabilitatea fatidica a continuarii involutiei endemice (si responsabilitatea) se va reduce cu 666 la suta.
Postat 12 Iulie 2013, 18:20 de nerecunoscatoarelor
iupiii
arabii sunt cei mai buni
Postat 12 Iulie 2013, 17:04 de carmen
ÎNTREBARE
Vin arabii? wow!!!ce fain!
Postat 12 Iulie 2013, 16:23 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON