"Am fost contactaţi telefonic de colegii din Galaţi, care ştiau că am avut un aparat de cobaltoterapie similar cu al lor şi că, de doi ani, de când avem acceleratorul liniar de particule, nu îl mai folosim. Ne-au explicat că li s-a defectat kitul de calculatoare şi că le va trebui cel puţin o lună până să-l înlocuiască, şi ne-au întrebat dacă îl putem împrumuta pe al nostru. Evident, am fost de acord. Am chemat fizicienii să verifice kitul din vechiul aparat şi, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare, când reprezentanţii Spitalului Judeţean din Galaţi vor putea veni cu ingineri să-l ia, îl vom preda lor, cu împrumut, până reuşesc să facă rost de un altul", a declarat joi, pentru BIHOREANUL, dr. Szabo Edina, coordonatorul Compartimentului de Radioterapie al Centrului Oncologic din Oradea.
Managerul Spitalului Judeţean din Galaţi, dr. Mihaela Debita, declara miercuri mai multor posturi de televiziune că pentru 170 de pacienţi oncologici din judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea, Bacău şi Vaslui nu va mai putea fi asigurat tratamentul zilnic din cauza defectării kitului de calculatoare al aparatului de cobaltoterapie din acest spital. "Cum aparatul este produs în Canada, firma care asigură service-ul trebuie să intervină acolo pentru a obţine oferte de preţ, iar acest lucru presupune timp. Ar putea dura cel puţin o lună, ceea ce nu ne avantajează, însă nu avem încotro pentru că nu putem sări peste regulile de achiziţii", spunea managerul Spitalului Judeţean din Galaţi.
Mai nou, mai performant
La Oradea, vechiul aparat de cobaltoterapie, similar celui de care dispune Spitalul din Galaţi, a fost dezafectat în 2012, odată cu inaugurarea ultramodernului Centru Oncologic din incinta Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, unde a fost pus în funcţiune un accelerator liniar de particule. Amplasat într-un buncăr cu pereţi groşi de 4 metri, "aparatul e arma cea mai eficace în radioterapie", a explicat dr. Szabo Edina.
"Cobaltoterapia, pe care am practicat-o până în 2012, distruge nu doar tumora, ci şi ţesuturile până la ea, începând de la piele. E foarte agresivă, iar unii pacienţi nici nu rezistă. Acceleratorul, în schimb, ţinteşte tumora cu precizie de micron, fără să afecteze ţesuturile din jur, aşa că putem salva şi prelungi vieţile pacienţilor cu 20-30 la sută mai mult", a mai spus doctoriţa.
De peste două decenii, judeţul Bihor ocupă un dramatic loc trei în ce priveşte numărul bolnavilor de cancer, după Bucureşti şi Cluj, la o populaţie mult mai mică. Anul trecut, în Bihor erau înregistrate 18.629 persoane cu diverse afecţiuni oncologice, iar anual sunt depistaţi alţi 2.000 de bihoreni atinşi de acest flagel. Practic, potrivit şefei secţiei de Oncologie a Spitalului Municipal, dr. Simona Mihuţiu, "în fiecare zi 5 bihoreni află că suferă de diferite forme de cancer, iar 3 mor din această cauză, încât s-a ajuns să nu existe bihorean fără o rudă, un prieten sau un coleg care suferă sau a suferit de această boală".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.