URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
25 Iunie 2012, 17:34

În loc să meargă în concediu, voluntari din străinătate construiesc case pentru trei beiuşeni săraci

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

ONG-ul Habitat pentru Umanitate a anunţat, luni, că la Beiuş au sosit 40 de voluntari din Anglia, Canada şi Olanda, care vor construi trei garsoniere pentru beiuşeni care trăiesc în condiţii grele.

"Chiar dacă încă de la primele ore afară era foarte cald, voluntarii s-au înarmat cu cremă de soare, şi-au umplut bidoanele de apă, tolba cu cuie şi au început munca. Ei vor ca până la sfârşitul săptămânii cele trei locuinţe să fie finalizate şi beneficiarii lor să se poată bucura în sfârşit de un adăpost decent", se arată în comunicatul Habitat.

"În acest an am început munca în forţă cu ridicarea Casei de Paşti, iar pe măsură ce ne-am apropiat de vară, voluntarii au devenit tot mai numeroşi în proiectele noastre. Iată că acum găzduim trei echipe venite prin programul internaţional al Habitat numit Global Village şi ne-am bucurat să-i revedem pe unii dintre ei care au mai fost în România în anii trecuţi. Ei îşi petrec concediul sau vacanţa în cazul tinerilor într-un mod aparte, la fel de plăcut ca într-o excursie, dar în acelaşi timp foarte util", a declarat Marcel Coroiu, preşedintele Habitat pentru Umanitate Beiuş.

Beneficiarii celor 3 locuinţe de tip garsonieră sunt Claudiu Stoian (30 ani), Angela Tinca (60 ani) şi Lăcrimioara Raţiu (29 ani). Ei vor avea o baie, un dormitor şi o bucătărie comună cu livingul.

Claudiu locuieşte împreună cu părinţii şi fratele mai mic, Gabriel, într-un apartament cu două camere din Beiuş. Claudiu cu Gabriel dorm într-o cameră, iar părinţii în cealaltă. Spaţiul e foarte mic şi abia au loc pentru toate lucrurile personale. Bucătăria e mică şi membrii familiei sunt nevoiţi să mănânce pe rând.

Claudiu a încercat să obţină o locuinţă socială de la Primărie, dar nu a îndeplinit punctajul. Atunci a pelat la Habitat. "M-am bucurat foarte mult când am aflat ca Habitat mi-a înţeles situaţia şi mi-au dat şansa să obţin o locuinţă", povesteşte Claudiu.

Angela Tinca, după o căsnicie eşuată, a rămas să locuiască cu fiica ei, Gabriela, în apartamentul părinţilor. Când tatăl ei a decedat, Angela şi-a luat fiica şi s-au mutat într-o chirie într-o garsonieră din Beiuş. La puţin timp, Gabriela s-a căsătorit, iar soţul ei s-a mutat împreună cu ele.

După ce s-au născut cei doi nepoţi ai Angelei, aceasta s-a mutat în chirie într-o altă garsonieră, unde condiţiile de locuit sunt improprii, există doar wc-uri comune, fără baie sau duşuri, iar spaţiul este extrem de mic. Angela mărturiseşte că cel mai mult îi lipseşte o baie.

Lăcrimioara Raţiu s-a născut în urmă cu 29 de ani la Arad. A fost abandonată de părinţi şi a crescut prin orfelinate la Ineu, Şiria sau Tinca. Acum, organizaţia Căminul Francesco o are în grijă şi o ajută să-şi gestioneze puţinii bani pe care-i mai primeşte ca ajutor social, din cauza unui handicap de care suferă. Totodată îi oferă o masă caldă pe zi şi un loc unde să se spele de câte ori are nevoie.

"Datorită faptului ca mi-am trăit mare parte din viaţă în orfelinate, dorinţa mea cea mai mare este să-mi găsesc şi eu locul meu, căsuţa mea în care să mă simt în sfârşit acasă, să mă simt în siguranţă. Existenţa Habitat pentru Umanitate îmi dă speranţa împlinirii visului meu. Mi-am pus nădejdea în Dumnezeu şi în ajutorul Lui, iar acum ceea ce nu credeam că e posibil vreodată s-a împlinit: voi avea casa mea!", spune Lăcrimioara.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
extraordinar
....tov.Ceausescu, a construit milioane de locuinte in tara asta...nu era nevoie de voluntari....amu...ce ii baiu?
Postat 26 Iunie 2012, 13:52 de m
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON