URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 13 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Martie 2014, 10:39

Iadul roşu de pe Criş: Jurnalista Cristina Puşcaş şi-a lansat o carte despre teroarea comunistă din Penitenciarul Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine tace, consimte. Jurnalista orădeană, Cristina Puşcaş, doctor în istorie, şi-a lansat sâmbătă, în numele sutelor de mii de deţinuţi politici exterminaţi în fostele închisori comuniste, volumul "Iadul roşu în oraşul de pe Criş: Penitenciarul Oradea (1945 - 1977)". Publicarea volumului a fost susţinută de mediul de afaceri bihorean, prin intermediul "Bursei talentelor" organizată de Fundaţia Comunitară Oradea.

Sala mare a Primăriei s-a dovedit neîncăpătoare pentru asistenţa numeroasă care s-a înghesuit să participe la evenimentul moderat de realizatoarea emisiunii "Memorialul durerii", Lucia Hossu Longin, care a avut-o ca invitată specială pe beiuşanca Aurora Dumitrescu, fost deţinut politic condamnat în anii '50 în lotul beiuşenilor.

"Cartea pe care o prezentăm acum este o istorie a ororii şi a rezistenţei la oroare. Oamenii care apar în acest volum au supravieţuit cu demnitate şi nu au fost învinşi de sistem. Ei reprezintă un batalion al luptei anticomuniste", a declarat Lucia Hossu Longin.

Realizatorea emisiunii "Memorialul durerii" a spus că la nivel naţional în vremea terorii roşii au funcţionat nu mai puţin de 250 de închisori. "La Aiud, în perioada de vârf au fost închişi 8.000 de oameni. Un calcul aproximativ arată că prin puşcăriile comuniste au trecut cam două milioane de români, din care nu mai puţin de 500.000 au fost exterminaţi în temniţe", a declarat Hossu Longin.

Potrivit mărturiilor foştilor deţinuţi politici citaţi în cartea jurnalistei orădene, regimul de încarcerare de la Oradea era unul de exterminare. "Domna Dumitrescu mi-a povestit de spaţii înguste în care aerul era irespirabil. Securitatea Oradea, de pe strada Republicii, avea o carceră. "Neagra", cum i se spunea, era o cavernă din beton de doi metri pătraţi cu podeaua de beton acoperită de apă", a spus autoarea.

Deţinuţii penitenciarului Oradea erau ţinuţi în frig, foame şi frică. Bătăile, umilinţele, abuzurile de tot felul constituiau regimul zilnic la care erau supuşi condamnaţii.

"Toţi securiştii erau o apă şi un pământ, de la ultimul paznic, sergentul Şereş care o bătea pe colega mea Zita cu cismele şi o izbea cu capul de pereţi de câte ori o scotea la anchetă, până la şefii cei mari, toţi erau nişte sadici", a declarat Aurelia Dumitrescu.

Femeia a fost condamnată la şase ani de închisoare, în anii '50, când avea doar 19 ani, împreună cu alţi 22 de concitadini, fapt pentru care grupul a şi fost botezat "lotul beiuşenilor", pentru vina de-a fi uneltit împotriva regimului comunist. "România a fost singura ţară din răsărit care a avut o rezistenţă armată în munţi. Chiar şi noi am vorbit să mergem în munţi, dar n-am apucat", a povestit femeia.

Întregul grup, format din tineri, din care trei fete, a fost condamnat la pedepse între 6 şi 25 de ani. Aurelia a primit şase ani de închisoare pe care i-a executat la Oradea, Jilava şi Mislea, iar după eliberare a primit domiciliu forţat în Beiuş.

"Cea mai mare durere a noastră nu este ce am făcut, ci ce le-am făcut părinţilor noşti. Nu blestem, iert, dar lacrimile mamelor noastre de acolo din cer nu se răzbună oare?", a încheiat fosta deţinută, acum la vârsta senectuţii.

Poveştile de viaţă ale foştilor deţinuţi politici au impresionat vizibil asistenţa. "Dacă toată această rezistenţă nu ar fi existat, nu ştiu unde am fi fost noi acum. Celor care aţi suferit nu ştiu dacă nu ar trebui să vă sărutăm urmele picioarelor", a spus episcopul greco-catolic Virgil Bercea, la rândul său descendent din familie de foşti deţinuţi politici. Episcopul este nepotul cardinalului Alexandru Todea care a slujit în clandestinitate după scoaterea Bisericii Greco-Catolice în afara legii de către autorităţile comuniste.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
jenibil
acuma scrieti frumos de Cristina Puscas, ati vazut ca este foarte apreciata si iubita de lume, dar speram ca ea n-a uitat cum ati jignit-o si v-ati batut joc de ea in fituica voastra de scandal ! sunteti niste... mai bine ne abtinem ! oricum, e cam naspa sa scuipi unde-ai lins. sau invers :D
Postat 09 Martie 2014, 18:55 de Agentul Termic
ha ha
bine ca lucia hossu n-a avut-o ca invitata pe beiuseanca Anca Banda, care recent iesita din puscarie le-a premiat pe Anca Sas, Oana Mudura si alte "femei de succes" din Oradea :D :D dumnezeule !
Postat 09 Martie 2014, 18:52 de ghitza
****
A numarat cineva, macar din curiozitate cati securisti comunisti care acum se dau mari anticomunisti erau in sala? (de ex. nenea Drecin) Si oricum, vin alegerile. Da bine daca participam la asemenea evenimente
Postat 09 Martie 2014, 13:15 de ****
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6867 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON