URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Martie 2013, 18:40

Tinerii basarabeni s-au prins în Hora Unirii cu un... negru (FOTO/VIDEO)

Oradea a sărbătorit, miercuri, 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Pentru al cincilea an consecutiv, Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni din Oradea a organizat Festivalul Basarabia, în cadrul căruia au împărţit îmbrăţişări basarabene gratuite pe Corso, iar apoi s-au prins în Hora Unirii, pe aceeaşi stradă pietonală.

Din pricina vremii ploioase, la horă au participat doar 17 persoane, majoritatea studenţi şi elevi basarabeni care învaţă la Oradea. Totuşi, au dat mână cu mână şi câţiva orădeni, dar şi un tânăr de culoare din Nigeria, student la Oradea.

"Evenimentul a fost organizat de Federaţia Asociaţiilor Basarabene, din care fac parte 14 asociaţii. Astfel, în 14 oraşe din România azi, la aceeaşi oră, s-a întins Hora Unirii", a explicat Igor Antoniuc, liderul ASEB Oradea.

Antoniuc a mai precizat că studentul din Nigeria, alături de alţi doi din Kenya şi Africa de Sud, au împărţit şi îmbrăţişări pe Corso, deoarece mesajul principal al întregului festival este promovarea toleranţei între naţiuni.

Unirea Basarabiei cu România a fost marcată la Oradea şi printr-un eveniment academic. Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Aurel Pop, şi decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii de Stat din Republica Moldova, Igor Şarov, au vorbit, în sala mare a Primăriei, despre însemnătatea istorică a evenimentului.

"Mă bucur că sărbătorim Unirea aici, pentru că şi Oradea şi Chişinăul au intrat în România în acelaşi an", a spus rectorul clujean. Acesta a vorbit apoi despre influenţa Moldovei în cultura românească, precizând că anul acesta se împlinesc 525 de ani de când Ştefan cel Mare, domn al Moldovei, a construit la Feleac, în Cluj, prima reşedinţă mitropolitană din Transilvania.

La rândul său, decanul moldovean a vorbit despre cumulul de factori care au dus la Unirea din 1918, menţionând astfel de revoluţia rusă care i-a permis Basarabiei să se desprindă de Rusia.

La finalul conferinţei, la care au participat câteva zeci de persoane, majoritatea studenţi sau elevi basarabeni sau cadre didactice ale Universităţii din Oradea, co-organizator al evenimentului, alături de Primărie, a fost prezentat volumul "The Historian's Atelier. Sources, methods, interpretations". Cartea e coordonată de profesorii orădeni Sorin Şipoş, Gabriel Moisa, Mircea Brie, Florin Sfrengeu şi de profesorul moldovean Ion Gumenâi şi cuprinde câteva zeci de lucrări scrise de istorici din România sau din Republica Moldova.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sens
Negreșit suntem oameni Negreșit suntem oameni, Fără îndoială ne comportăm adesea ca și cum n-am fi, Vă rog, să încercăm să facem ca aceste zile să fie mai rare. E târziu,iar un titlu motototlește opera, e văl opac în calea aerului… Poate vreți să știți că ne-am săturat să clasificăm totul în funcție de codul de bare, Nu e relevant cine e alb cine e negru, nu știi?nu simți? Suntem toți o horă, Actori care trăiesc emoții reale De aceea azi discrimez discriminarea, Avem totț loc pe pămantul celor vii!
Postat 28 Martie 2013, 14:21 de Adriana Popa
Va vreau alaturi de noi
Regret ca nu am fost alaturi de voi. Va iubesc.
Postat 27 Martie 2013, 19:57 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON