Oradea a sărbătorit, miercuri, 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Pentru al cincilea an consecutiv, Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni din Oradea a organizat Festivalul Basarabia, în cadrul căruia au împărţit îmbrăţişări basarabene gratuite pe Corso, iar apoi s-au prins în Hora Unirii, pe aceeaşi stradă pietonală.
Din pricina vremii ploioase, la horă au participat doar 17 persoane, majoritatea studenţi şi elevi basarabeni care învaţă la Oradea. Totuşi, au dat mână cu mână şi câţiva orădeni, dar şi un tânăr de culoare din Nigeria, student la Oradea.
"Evenimentul a fost organizat de Federaţia Asociaţiilor Basarabene, din care fac parte 14 asociaţii. Astfel, în 14 oraşe din România azi, la aceeaşi oră, s-a întins Hora Unirii", a explicat Igor Antoniuc, liderul ASEB Oradea.
Antoniuc a mai precizat că studentul din Nigeria, alături de alţi doi din Kenya şi Africa de Sud, au împărţit şi îmbrăţişări pe Corso, deoarece mesajul principal al întregului festival este promovarea toleranţei între naţiuni.
Unirea Basarabiei cu România a fost marcată la Oradea şi printr-un eveniment academic. Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Aurel Pop, şi decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii de Stat din Republica Moldova, Igor Şarov, au vorbit, în sala mare a Primăriei, despre însemnătatea istorică a evenimentului.
"Mă bucur că sărbătorim Unirea aici, pentru că şi Oradea şi Chişinăul au intrat în România în acelaşi an", a spus rectorul clujean. Acesta a vorbit apoi despre influenţa Moldovei în cultura românească, precizând că anul acesta se împlinesc 525 de ani de când Ştefan cel Mare, domn al Moldovei, a construit la Feleac, în Cluj, prima reşedinţă mitropolitană din Transilvania.
La rândul său, decanul moldovean a vorbit despre cumulul de factori care au dus la Unirea din 1918, menţionând astfel de revoluţia rusă care i-a permis Basarabiei să se desprindă de Rusia.
La finalul conferinţei, la care au participat câteva zeci de persoane, majoritatea studenţi sau elevi basarabeni sau cadre didactice ale Universităţii din Oradea, co-organizator al evenimentului, alături de Primărie, a fost prezentat volumul "The Historian's Atelier. Sources, methods, interpretations". Cartea e coordonată de profesorii orădeni Sorin Şipoş, Gabriel Moisa, Mircea Brie, Florin Sfrengeu şi de profesorul moldovean Ion Gumenâi şi cuprinde câteva zeci de lucrări scrise de istorici din România sau din Republica Moldova.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.