URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Octombrie 2013, 17:56

Patru deputaţi bihoreni le-au spus protestatarilor că nu vor susţine exploatarea cu cianuri la Roşia Montană (FOTO/VIDEO)

La invitaţia protestatarilor care în fiecare duminică mărşăluiesc prin Oradea pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de proiectul de exploatare cu cianuri a aurului de la Roşia Montană, deputaţii Szabo Odon, Florica Cherecheş, Ioan Cupşa şi Adrian Merka şi-au exprimat opiniile vizavi de proiect şi proteste. Întâlnirea a avut loc vineri, la sediul Centrului Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni, un centru din care fac parte mai multe ONG-uri ecologiste din Bihor.

"Poziţia noastră şi a celor care ies în stradă este că nu vrem aceste exploatări acolo, nu avem încredere în Roşia Montană Gold Coorporatin. Ar trebui susţinut proiectul privind interzicerea mineritului cu cianuri", a precizat Ioana Lucaciu, "vocea" protestatarilor în întâlnirea cu parlamentarii.

Primul care a luat cuvântul a fost deputatul UDMR Szabo Odon, care a precizat că este de acord cu poziţia organizaţiei din face parte. "Noi nu o să susţinem acest proiect nu pentru că trebuie să ne raliem unei opoziţii majoritare, ci pentru că în zonă există un patrimoniu cultural şi natural care se schimbă radical şi se creează o bombă ecologică", a spus Szabo.

Pe de altă parte, parlamentarul le-a spus protestatarilor orădeni că trebuie să aibă grijă cum se manifestă. "Se trece peste o limită", a spus Szabo, făcând referire la incidentele de joi seară din Bucureşti, când maşina ministrului Culturii, Daniel Barbu, a fost vandalizată de protestatarii împotriva proiectului RMGC, care au şi aruncat cu bancnote false în ministru. "Nu cred că vă avantajează în demersul dumneavoastră ce s-a întâmplat", a mai spus parlamentarul UDMR, susţinut şi de ceilalţi colegi din Parlament prezenţi la întâlnire.

În acelaşi timp, deputatul PNL Florica Cherecheş a spus că protestatarii procedează corect întrebându-şi reprezentanţii din Parlament cum vor vota, însă au greşit când au blocat adresele de mail ale deputaţilor şi senatorilor cu mesaje împotriva exploatărilor. Cât despre proiectul în sine, Cherecheş a precizat că nu-l consideră în avantajul României, însă în acelaşi timp a spus că aşteaptă să vadă noul proiect de lege care acum este în lucru la comisia parlamentară.

Mult mai vehement a fost colegul ei de partid Ioan Cupşa, care a dovedit şi că este bine documentat pe tema Roşiei Montane şi le-a prezentat protestatarilor şi argumentele pentru care nu va susţine proiectul RMGC. "Acest proiect are nenumărate neajunsuri. Dreptul la un mediu sănătos e garantat în Constituţie", a precizat Cupşa.

Deputatul Adrian Merka, reprezentantul minorităţii slovace din Bihor, a spus că este un susţinător al exploatării resurselor ţării, cu condiţia ca ele să rămână în ţară, drept urmare nu va susţine proiectul RMGC. Nelămurirea ridicată de Merka a fost de ce protestatarii nu au ieşit în stradă şi cu alte ocazii. "Pentru Suplacu de Barcău nu s-a protestat, deşi este aici, în Bihor", a spus Merka, vorbind despre exploatările de ţiţei din comuna bihoreană.

Protestatarii se vor întâlni cu parlamentarii bihoreni şi vinerea viitoare, sperând ca atunci să ajungă la întâlnire deputaţii care nu au putut fi prezenţi de această dată. Totodată, în ultima perioadă, ei s-au mai întâlnit cu senatorii Cristian Bodea şi Gavrilă Ghilea.

Pe de altă parte, duminică, de la ora 17, orădenii vor ieşi iar în stradă, pentru a-şi arăta nemulţumirea. Traseul marşului din această săptămână este Piaţa Unirii - podul Primăriei - Calea Republicii - Parcul Petofi Sandor - B.dul Dacia - Str. Eroului Necunoscut - Str. Corneliu Coposu - Transilvaniei, cu oprire în Parcul Magnoliei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Rusine.
Frustratii fac opozitie si cind sant la guvernare, de rasul curcilor.
Postat 20 Octombrie 2013, 15:40 de Liberal.
Prostitatari
Corect este PROSTITATARI ! si nu PROTESTATARI !
Postat 19 Octombrie 2013, 21:07 de Adams
Doi parlamentari din BH sunt împotriva cianurilor iar restul sunt după cum "bate vântul" !?!
Szabo Odon va vota în funcţie de negocierile PSD-UDMR care par încă să rămână îngheţate, Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa vor vota pentru cianuri dacă lucrurile rămân conforme cu ultimele discuţii PSD-PNL în cadrul USL, Adrian Merka va vota pentru cianuri împreună cu toată gaşca minorităţilor, care sunt la vâsla guvernării în mod tradiţional, iar alţii cam la fel cu cei care susţin guvernarea în mod "dezinteresat" precum cei doi liberali "anti-îngheţ" spre exemplu sau, în mod evident, cei pe care îi doare în fund de Roşia Montană. Singurul care rămâne ferm pe poziţie, fiind împotriva cianurilor, este Ghilea care în mod sigur o să-l convingă şi pe colegul pădurar.
Postat 19 Octombrie 2013, 20:50 de Carp III
Mda
mda ... prostatarilor ... e o greseala? sau?
Postat 19 Octombrie 2013, 18:24 de Opinatorul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON