La invitaţia protestatarilor care în fiecare duminică mărşăluiesc prin Oradea pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de proiectul de exploatare cu cianuri a aurului de la Roşia Montană, deputaţii Szabo Odon, Florica Cherecheş, Ioan Cupşa şi Adrian Merka şi-au exprimat opiniile vizavi de proiect şi proteste. Întâlnirea a avut loc vineri, la sediul Centrului Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni, un centru din care fac parte mai multe ONG-uri ecologiste din Bihor.
"Poziţia noastră şi a celor care ies în stradă este că nu vrem aceste exploatări acolo, nu avem încredere în Roşia Montană Gold Coorporatin. Ar trebui susţinut proiectul privind interzicerea mineritului cu cianuri", a precizat Ioana Lucaciu, "vocea" protestatarilor în întâlnirea cu parlamentarii.
Primul care a luat cuvântul a fost deputatul UDMR Szabo Odon, care a precizat că este de acord cu poziţia organizaţiei din face parte. "Noi nu o să susţinem acest proiect nu pentru că trebuie să ne raliem unei opoziţii majoritare, ci pentru că în zonă există un patrimoniu cultural şi natural care se schimbă radical şi se creează o bombă ecologică", a spus Szabo.
Pe de altă parte, parlamentarul le-a spus protestatarilor orădeni că trebuie să aibă grijă cum se manifestă. "Se trece peste o limită", a spus Szabo, făcând referire la incidentele de joi seară din Bucureşti, când maşina ministrului Culturii, Daniel Barbu, a fost vandalizată de protestatarii împotriva proiectului RMGC, care au şi aruncat cu bancnote false în ministru. "Nu cred că vă avantajează în demersul dumneavoastră ce s-a întâmplat", a mai spus parlamentarul UDMR, susţinut şi de ceilalţi colegi din Parlament prezenţi la întâlnire.
În acelaşi timp, deputatul PNL Florica Cherecheş a spus că protestatarii procedează corect întrebându-şi reprezentanţii din Parlament cum vor vota, însă au greşit când au blocat adresele de mail ale deputaţilor şi senatorilor cu mesaje împotriva exploatărilor. Cât despre proiectul în sine, Cherecheş a precizat că nu-l consideră în avantajul României, însă în acelaşi timp a spus că aşteaptă să vadă noul proiect de lege care acum este în lucru la comisia parlamentară.
Mult mai vehement a fost colegul ei de partid Ioan Cupşa, care a dovedit şi că este bine documentat pe tema Roşiei Montane şi le-a prezentat protestatarilor şi argumentele pentru care nu va susţine proiectul RMGC. "Acest proiect are nenumărate neajunsuri. Dreptul la un mediu sănătos e garantat în Constituţie", a precizat Cupşa.
Deputatul Adrian Merka, reprezentantul minorităţii slovace din Bihor, a spus că este un susţinător al exploatării resurselor ţării, cu condiţia ca ele să rămână în ţară, drept urmare nu va susţine proiectul RMGC. Nelămurirea ridicată de Merka a fost de ce protestatarii nu au ieşit în stradă şi cu alte ocazii. "Pentru Suplacu de Barcău nu s-a protestat, deşi este aici, în Bihor", a spus Merka, vorbind despre exploatările de ţiţei din comuna bihoreană.
Protestatarii se vor întâlni cu parlamentarii bihoreni şi vinerea viitoare, sperând ca atunci să ajungă la întâlnire deputaţii care nu au putut fi prezenţi de această dată. Totodată, în ultima perioadă, ei s-au mai întâlnit cu senatorii Cristian Bodea şi Gavrilă Ghilea.
Pe de altă parte, duminică, de la ora 17, orădenii vor ieşi iar în stradă, pentru a-şi arăta nemulţumirea. Traseul marşului din această săptămână este Piaţa Unirii - podul Primăriei - Calea Republicii - Parcul Petofi Sandor - B.dul Dacia - Str. Eroului Necunoscut - Str. Corneliu Coposu - Transilvaniei, cu oprire în Parcul Magnoliei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.