URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Octombrie 2013, 16:25

La mulţi ani, Oradea! La 900 de ani de la prima atestare a oraşului, Ziua Oradiei a fost sărbătorită cu gândul la înaintaşi (FOTO/VIDEO)

"La mulţi ani, Oradea! La mulţi ani, orădeni!" Aşa şi-a încheiat primarul Ilie Bolojan discursul de sâmbătă dimineaţa din cadrul şedinţei festive a Consiliului Local organizată pentru a marca ziua de 12 octombrie.

Ziua Oradiei are dublă însemnătate. La această dată, în 1918, în casa avocatului orădean Aurel Lazăr se semna Declaraţia de la Oradea, care, citită în Parlamentul de la Budapesta, a stat la baza convocării Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia. De asemenea, în 1944, trupele române şi cele sovietice au eliberat oraşul de sub administraţia maghiaro-horthistă.

Să auzim de bine!

În Sala Mare a Primăriei s-au adunat la ora 11 numeroase oficialităţi locale, reprezentanţi ai instituţiilor subordonate Primăriei, preoţi, dar şi elevi, aproape toţi purtând brocarde tricolore brodate cu un însemn special care marchează împlinirea a 900 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Oradea.

"Aşa cum astăzi ne gândim la epocile în care aici trăia Emanuil Gojdu, în care Ady Endre îşi scria poeziile ori Aurel Lazăr făcea istorie cu Declaraţia de la Oradea, sper ca şi de această perioadă pe care o trăim să se vorbească de bine peste 100 de ani. Să se spună că oraşul s-a dezvoltat, că a fost unul curat şi că tinerii au rămas tot mai mult acasă", a spus edilul Ilie Bolojan în discursul său.

Pe Bolojan l-au urmat la microfon profesorii universitari Sorin Şipoş, care a vorbit despre formarea Oradiei şi despre prima atestare documentară a oraşului, şi Ion Zainea, care a marcat contextul şi importanţa şedinţei Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român din Transilvania în casa lui Aurel Lazăr, în cadrul căreia s-a şi semnat Declaraţia de la Oradea. După şedinţa festivă, care a durat mai bine de o oră, în faţa Primăriei, participanţii au putut urmări o mică demontraţie de tir cu arcul tradiţional, dată de arcaşii clubului Redpoint.

Coroane pentru ostaşi

Oficialităţile, cărora li s-au mai alăturat prefectul Claudiu Pop şi vicepreşedintele CJ Bihor Ioan Mang, au participat, de la ora 13, la un ceremonial militar în faţa Statuii Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie. Şi aici, primarul Ilie Bolojan le-a amintit orădenilor, prezenţi în număr mai mic decât în anii trecuţi, de importanţa zilei de 12 octombrie şi le-a urat "La mulţi ani!". "Suntem prezenţi în faţa Statuii Ostaşului Român în semn de recunoştinţă pentru cei care au murit pentru România", a mai spus edilul.

Un discurs emoţionant a avut colonelul în rezervă Grigore Bartoş, care a prezentat luptele crâncene purtate de soldaţii români în judeţul Bihor în săptămânile premergătoare zilei de 12 octombrie. "I-aş rememora pe acei bărbaţi care au bătut Europa până-n Caucaz şi pe cei care şi-au frânt trupurile aici pentru libertatea noastră a tuturor. Soldatul niciodată nu şi-a călcat cuvântul. Ostaşi, fiţi mândri că purtaţi uniformă!", a spus colonelul.

Fostul comandant al Garnizoanei Oradea a povestit gâtuit cum, odată, a văzut un bărbat punând o floare la mormântul unui soldat în Cimitirul Municipal şi explicându-i fiului său, care nu-i înţelegea gestul: "Aceştia sunt toţi morţii noştri!". "Să nu uitaţi jertfa lor. Ei n-au plecat de bunăvoie la război, ci din ordinele ţării", a mai spus colonelul în rezervă Grigore Bartoş, al cărui discurs a fost urmat de un scurt recital al Corului Veteranilor "Traian Moşoiu".

După aceste momente, reprezentanţii instituţiilor publice, ai societăţii civile şi partidelor politice, inclusiv Mişcarea Populară Bihor, au depus coroane la Statuia Ostaşului Român. Detaşamentul de onoare, care a realizat dispozitivul de defilare la finalul evenimentului, a fost compus din militari ai Centrului 54 Comunicaţii din Reţeaua Militară Naţională de Comunicaţii din Oradea, Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana şi fanfara Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu". Coroane au fost depuse apoi şi la Casa Memorială Aurel Lazăr şi la statuia avocatului orădean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Valahu
De asemenea, în 1944, trupele române şi cele sovietice au eliberat oraşul de sub administraţia maghiaro-horthistă. Adica au furat ORASUL dupa ce au tradeat pe Hitler. Neam jegos din Albania si Inda, niste tigani ordinari care se pricep la furt si minciuni. 900 ani ? Ati fost ** cind Szent Laszlo a fundat orasul aista. ***. Jos cu CLEPTOROMANIA ! Oradean de 8 !!!! generatii.
Postat 13 Octombrie 2013, 21:55 de Valahu
Titlu gresit
De fapt s-a sarbatorit 12 octombrie 1918 si 1944 si nu 900 de ani de la .....(povesti). Mare diferenta.
Postat 12 Octombrie 2013, 21:57 de Oradean
Burtosu
Măi,dar până câd mai merge țara asta cu atâta prostie.Cine este personajul din imagine cu uniformă de poliție de frontieră de nu-i încape burta în veston D-nul primar mai selectați invitații.Ce dacă M-ster FOTOLOIU nu a venit, poate o să-l trimiteți cu totul la pensie,.Ce spuneți D-nul Popa Cornel, ce spuneți D-nul Mang Ion, oare cine conduce România, lingăul de Fătuloiu sau Domniile voastre.ATENȚIEEEEE...Nu MAI E MULT PÂNÂ VOM REGRETA CĂ AM VOTAT USL.
Postat 12 Octombrie 2013, 20:47 de Bobu Mitică
another one...
@student Daca tot esti student mai pune mana din cand in cand pe o carte de gramatica, cu scopul de a invata sa scrii corect \"ati avut loc\" in loc de \"a-ti avut loc\"...
Postat 12 Octombrie 2013, 19:28 de :)
CNR
Dragul meu student, Rectorul Universitatii este la Suceava, la CNR (Consiliul National al Rectorilor). Dupa cum se vede, este prezent prorectorul Sipos, responsabil cu relatiile internationale!
Postat 12 Octombrie 2013, 17:27 de @student
Teapa
Rectorul universitatii nu avea loc acolo domnule primar? Ca dumneavoastra a-ti avut loc in tribuna oficiala la deschiderea anului scolar.
Postat 12 Octombrie 2013, 16:45 de student
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON