"La mulţi ani, Oradea! La mulţi ani, orădeni!" Aşa şi-a încheiat primarul Ilie Bolojan discursul de sâmbătă dimineaţa din cadrul şedinţei festive a Consiliului Local organizată pentru a marca ziua de 12 octombrie.
Ziua Oradiei are dublă însemnătate. La această dată, în 1918, în casa avocatului orădean Aurel Lazăr se semna Declaraţia de la Oradea, care, citită în Parlamentul de la Budapesta, a stat la baza convocării Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia. De asemenea, în 1944, trupele române şi cele sovietice au eliberat oraşul de sub administraţia maghiaro-horthistă.
Să auzim de bine!
În Sala Mare a Primăriei s-au adunat la ora 11 numeroase oficialităţi locale, reprezentanţi ai instituţiilor subordonate Primăriei, preoţi, dar şi elevi, aproape toţi purtând brocarde tricolore brodate cu un însemn special care marchează împlinirea a 900 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Oradea.
"Aşa cum astăzi ne gândim la epocile în care aici trăia Emanuil Gojdu, în care Ady Endre îşi scria poeziile ori Aurel Lazăr făcea istorie cu Declaraţia de la Oradea, sper ca şi de această perioadă pe care o trăim să se vorbească de bine peste 100 de ani. Să se spună că oraşul s-a dezvoltat, că a fost unul curat şi că tinerii au rămas tot mai mult acasă", a spus edilul Ilie Bolojan în discursul său.
Pe Bolojan l-au urmat la microfon profesorii universitari Sorin Şipoş, care a vorbit despre formarea Oradiei şi despre prima atestare documentară a oraşului, şi Ion Zainea, care a marcat contextul şi importanţa şedinţei Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român din Transilvania în casa lui Aurel Lazăr, în cadrul căreia s-a şi semnat Declaraţia de la Oradea. După şedinţa festivă, care a durat mai bine de o oră, în faţa Primăriei, participanţii au putut urmări o mică demontraţie de tir cu arcul tradiţional, dată de arcaşii clubului Redpoint.
Coroane pentru ostaşi
Oficialităţile, cărora li s-au mai alăturat prefectul Claudiu Pop şi vicepreşedintele CJ Bihor Ioan Mang, au participat, de la ora 13, la un ceremonial militar în faţa Statuii Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie. Şi aici, primarul Ilie Bolojan le-a amintit orădenilor, prezenţi în număr mai mic decât în anii trecuţi, de importanţa zilei de 12 octombrie şi le-a urat "La mulţi ani!". "Suntem prezenţi în faţa Statuii Ostaşului Român în semn de recunoştinţă pentru cei care au murit pentru România", a mai spus edilul.
Un discurs emoţionant a avut colonelul în rezervă Grigore Bartoş, care a prezentat luptele crâncene purtate de soldaţii români în judeţul Bihor în săptămânile premergătoare zilei de 12 octombrie. "I-aş rememora pe acei bărbaţi care au bătut Europa până-n Caucaz şi pe cei care şi-au frânt trupurile aici pentru libertatea noastră a tuturor. Soldatul niciodată nu şi-a călcat cuvântul. Ostaşi, fiţi mândri că purtaţi uniformă!", a spus colonelul.
Fostul comandant al Garnizoanei Oradea a povestit gâtuit cum, odată, a văzut un bărbat punând o floare la mormântul unui soldat în Cimitirul Municipal şi explicându-i fiului său, care nu-i înţelegea gestul: "Aceştia sunt toţi morţii noştri!". "Să nu uitaţi jertfa lor. Ei n-au plecat de bunăvoie la război, ci din ordinele ţării", a mai spus colonelul în rezervă Grigore Bartoş, al cărui discurs a fost urmat de un scurt recital al Corului Veteranilor "Traian Moşoiu".
După aceste momente, reprezentanţii instituţiilor publice, ai societăţii civile şi partidelor politice, inclusiv Mişcarea Populară Bihor, au depus coroane la Statuia Ostaşului Român. Detaşamentul de onoare, care a realizat dispozitivul de defilare la finalul evenimentului, a fost compus din militari ai Centrului 54 Comunicaţii din Reţeaua Militară Naţională de Comunicaţii din Oradea, Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana şi fanfara Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu". Coroane au fost depuse apoi şi la Casa Memorială Aurel Lazăr şi la statuia avocatului orădean.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.