URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Septembrie 2014, 19:32

Noaptea Cercetătorilor la Universitate: Maşinăriile şi roboţii au atras toate privirile (FOTO/VIDEO)

Pentru al doilea an consecutiv, Universitatea din Oradea s-a înscris în rândul instituţiilor româneşti care marchează Noaptea Cercetătorilor, menită să le arate oamenilor de rând cu ce se ocupă oamenii de ştiinţă ai oraşului, dar nu numai.

În Sala Polivalentă a Universităţii s-au înşirat 29 de standuri, majoritatea ale facultăţilor orădene, dar şi ale altor instituţii, chiar şi din afara Bihorului. Fiecare stand a fost vizitat pe rând de sutele de participanţi ai evenimentului, în mare parte elevi orădeni, veniţi în grupuri organizate, cu profesori sau părinţi.

Cei mai mulţi curioşi au atras facultăţile tehnice, care au "momit" copiii cu roboţi sau maşinării de tot felul. De pildă, la standul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei vizitatorii au putut testa un vehicul electric şi o maşinuţă care funcţionează graţie unui panou solar. Interesanţi pentru vizitatori au fost şi roboţii prezentaţi de Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică, care pot fi comandaţi chiar şi cu un smartphone. Această facultate i-a invitat pe doritori şi într-o vizită în laboratorul inteligent, unde, printre altele, lumina şi clima se reglează automat, în funcţie de necesităţi.

Universitarii de la Textile au prezentat articole vestimentare cu modele folclorice româneşti, cu accesorii realizate din deşeuri din piele, cei de la Biologie un laborator mobil pentru evaluarea calităţii apelor, iar cei de la Fizică diferite aparate medicale. De asemenea, profesorii şi studenţii de la Ştiinţe Socio-Umane au făcut un studiu printre vizitatori, aflându-le orientarea politică în funcţie de răspunsurile date la mai multe întrebări.

Instituţii din afara Universităţii prezente la eveniment au fost OTL, societate ai cărei angajaţi i-au lăsat pe curioşi să-şi măsoare decibelii atunci când urlă, Muzeul Ţării Crişurilor, care a prezentat rezultatele cercetărilor arheologice, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, SMURD şi Serviciul Salvamont. În timp ce criminalistul Florin Lăzău i-a ţinut gură cască în jurul său pe copiii dornici să vadă cum se conturează portretul unui infractor, medicii şi salvatorii montani au făcut demonstraţii ale tehnicilor de salvare.

O noutate a acestei ediţii a fost prezenţa standurilor unor companii private din Oradea, care au prezentat noutăţile din aparatura electronică ori modalităţi de recondiţionare a obiectelor vechi.

În plus, vizitatorii au putut lua parte la felurite activităţi: jocuri interactive, concursuri, un tur de vizitare a campusului şi chiar o tombolă cu premii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Fa Simono ramai anonima
Chimista de renume mondial nu a avut nimic?
Postat 28 Septembrie 2014, 14:04 de Anuta
va rog,nu-l impuscati pe fotograf !
Fotograful are categoric talent,pozele atasate sunt relevante.Totusi,pacat ca n-a tras niste shot-uri si in curte,ca si alea erau relevante.
Postat 27 Septembrie 2014, 00:25 de pasionat de astre
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON