URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Septembrie 2013, 14:22

La Universitatea din Oradea, anul a început cu un protest studenţesc şi cu amintirea defunctului rector Maghiar (FOTO/VIDEO)

Anul universitar 2013-2014 a început oficial, luni, la Universitatea din Oradea, cu ceremonia specifică ţinută în sala polivalentă a instituţiei în prezenţa a aproximativ o mie de persoane, cei mai mulţi studenţi şi profesori. Dintre oficialităţile oraşului, la invitaţia Universităţii au răspuns primarul Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Cornel Popa, parlamentarii Sonia Drăghici şi Ioan Sorin Roman, managerul Spitalului Municipal, Ovidiu Laurean Pop ş.a.

În discursul său, rectorul Constantin Bungău le-a urat fiecăruia din cei 5.001 boboci, din care 3.391 la studii de licenţă şi 1.610 la masterat să fie studenţi buni fiindcă "te vei bucura de apreciere şi succes atunci când îţi vei practica meseria". De asemenea, rectorul a precizat că în acest an universitar Universitatea are 1.344 de posturi didactice, cu 229 mai puţine ca anul trecut, din care sunt ocupate 1.092 (faţă de 1.125 în precedentul an).

"Ştiu că depuneţi un efort mai mare pentru că normele didactice au fost încărcate spre maxim. (...) Vă mulţumesc pentru efort, dragi colegi, şi vă doresc studenţi cu care să ne mândrim", le-a spus rectorul colegilor săi, făcând referire astfel la măsurile de eficientizare pe care le-a luat ca Universitatea să iasă din criza financiară în care se află.

De altfel, şi studenţii orădeni au ales să-şi arate nemulţumirea faţă de situaţia economică a învăţământului românesc. Ei au agăţat pe gardul din faţa sălii polivalente un banner pe care scrie "6% pentru viitorul tău", prin care cer, astfel, ca Educaţiei să i se aloce 6% din Produsul Intern Brut.

Totodată, Bungău le-a precizat reprezentanţilor autorităţilor locale că Universitatea "ştie că are un rol determinant pentru regiune", dar şi că unele "provocări" ale instituţiei depind de mediul politic.

De cealaltă parte, preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, a precizat că Universitatea se află într-un "moment de reflexie, de evaluare şi de proiecţie". "Trebuie să amintesc aici de numele rectorului Teodor Maghiar, care nu se va şterge niciodată din memoria celor care şi-au desfăşurat activitatea mai bine de două decenii în Universitatea din Oradea. Acum, de undeva de sus, ne priveşte cu dragoste şi probabil cu un binemeritat reproş", a punctat preşedintele Senatului, fără să spună, însă, concret, şi ce li se poate reproşa universitarilor.

Festivitatea s-a încheiat, totuşi, vesel, pe muzica fanfarei Universităţii din Oradea. După ceremonie, rectorul şi invitaţii săi au pornit spre cantina studenţească, recent renovată de firma Select Catering. Marţi, cantina va servi din nou mâncare studenţilor orădeni, după ce întreg anul universitar precedent a fost închisă. Potrivit reprezentantului firmei, Călin Pentie, lucrările vor continua încă aproximativ o lună la parterul clădirii, însă la etaj studenţii vor putea mânca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
sorbonica
Vai de capul ei de universitate. Poate da Domnul sa se termine cu ea odata. E doar o fabrica de diplome pentru cei care nu sunt dispusi sa invete.
Postat 30 Septembrie 2013, 15:30 de sandel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON