Alegeri cu final neaşteptat pentru conducerea rectoratului Universităţii din Oradea. Bucuria decanului medicinist Florian Bodog, care a luat cel mai mare număr de voturi, a fost de scurtă durată. Scrutinul a fost invalidat, iar bătălia se va relua, deoarece niciunul dintre candidaţi nu a întrunit jumătate plus unu din voturile celor prezenţi la scrutin.
Decizia a fost luată marţi seară, în jurul orei 19.30, după numărătoarea finală a voturilor, care a arătat o diferenţă extrem de strânsă, de numai 5 voturi, între Florian Bodog (442) şi Constantin Bungău (437).
Turul doi
Deşi iniţial se credea că această diferenţă îl face câştigător pe decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, până la urmă, membrii Biroului Electoral Universitar au decis, cu Regulamentul de organizare a alegerilor în mână, reluarea acestora, printr-un al doilea tur de scrutin.
Potrivit Regulamentului, care este parte a Cartei Universitare întocmite de Senatul Universităţii, pentru a fi declarat câştigător, un candidat trebuie să obţină 50% plus 1 din voturile universitarilor care s-au prezentat la urne. Noul rector ar fi trebuit să strângă, deci, 451 de voturi, raportat la cei 901 de electori prezenţi la vot. Altfel spus, lui Florian Bodog i-au lipsit doar 9 voturi...
Preşedintele BEU, lectorul Ştefan Herchi, a declarat marţi seară pentru BIHOREANUL că, în aceste condiţii, şi ţinând cont şi de faptul că în calendarul de alegeri este prevăzută organizarea turului al doilea pentru data de 21 aprilie, viitorul rector va fi desemnat joi, la capătul unui nou scrutin.
Potrivit lui Herchi, alegerile se reiau în aceleaşi condiţii, adică cu cei doi candidaţi, Florian Bodog şi Constantin Bungău. Biroul Electoral Universitar a consemnat concluzia invalidării scrutinului în procesul verbal al şedinţei de alegeri.
Reacţii aprinse
Neaşteptata situaţie a stârnit reacţii aprinse în sala Bibliotecii universitare, dat fiind că majoritatea celor prezenţi, indiferent pe care candidat îl aveau preferat, îşi anunţaseră cunoscuţii că Bodog este victorios.
Preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, şi el membru al BEU, a militat în faţa lui Herchi ca o decizie să nu fie luată marţi seară, "la cald". Avocatul i-a răspuns, însă, că amânarea nu se justifică.
Alţi universitari s-au arătat nemulţumiţi cu privire la cei 20 de colegi de-ai lor care şi-au anulat votul, influenţând astfel rezultatul. "Suntem bătaia de joc a celor 20", a spus un membru al BEU.
Fără comentarii
În schimb, cei doi candidaţi s-au arătat calmi. Florian Bodog a declarat pentru BIHOREANUL că nu poate comenta concluzia BEU, întrucât nu i-a fost adusă la cunoştinţă. "Vom vedea cum a motivat BEU. Eu le mulţumesc tuturor celor care m-au votat şi celor care nu m-au votat. Mă aşteptam să fie un scor strâns, nu mă aşteptam să câştige niciunul dintre noi detaşat", a spus Bodog.
De cealaltă parte, Constantin Bungău s-a declarat surprins de diferenţa mică de la urne. "Un rezultat neaşteptat de strâns. Vom vedea ce se întâmplă joi, lucrurile sunt complexe, mi-e greu să mă pronunţ", a declarat Bungău pentru BIHOREANUL.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.