URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 04 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Ianuarie 2014, 15:42

Hai să exmatriculăm violenţa! Liceenii orădeni au mărşăluit împotriva violenţei în şcoli (FOTO/VIDEO)

Fără violenţă în şcoli! Acesta a fost mesajul transmis, joi, de peste 500 de elevi de la 20 de licee din Oradea, care au răspuns iniţiativei deputatului USL de Bihor, Florica Cherecheş, care, în parteneriat cu Poliţia bihoreană, a organizat pentru al doilea an consecutiv un marş antiviolenţă, chiar de Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Şcoală.

Tinerii au mărşăluit pe Corso, de la intersecţia cu strada Dunării până la Teatrul Regina Maria, purtând în mâini pancarte făcute de ei, steaguri ori baloane. "Fii inteligent! Nu gândi cu pumnul", "Ridică-ţi cuvântul, nu pumnul!", "Hai să exmatriculăm violenţa" sau "Oferă o floare în locul unei pălmi" au fost câteva din mesajele afişate de liceeni.

"Evenimentul de azi se desfăşoară sub genericul adolescenţă fără violenţă. Din păcate, în şcolile din România în fiecare zi se petrec acte de violenţă, de mai multe forme, verbală sau fizică. (...) Trebuie să perseverăm în a prezenta alternative copiilor, să-i învăţăm să fie toleranţi", a declarat deputatul Florica Cherecheş. Aceasta le-a spus tinerilor că este bucuroasă că în Oradea actele de violenţă în şcoală sunt tot mai puţine şi tot mai puţin grave.

După marşul pe Corso, tinerii s-au oprit la Teatru, unde colegi de-ai lor au pus în scenă două piese scurte prin care au arătat că nu încurajează violenţa în şcoli. De asemenea, tinerii implicaţi în proiect au primit diplome de recunoştinţă din partea organizatorilor.

Tot aici a luat cuvântul şi chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei bihorene, care le-a spus tinerilor că a fost impresionat de maturitatea liceenilor, când a colaborat cu ei la editarea unei broşuri despre violenţă, şi că are mare încredere în ei. "Voi priviţi lucrurile simplu şi cred că este marele vostru atu. Cred că în general, la noi la români, există problema de a complica lucrurile simple. Sper şi îmi doresc ca voi să fiţi cei care să simplificaţi lucrurile şi să faceţi în aşa fel încât şi violenţa care se manifestă sub atâtea forme să fie rezolvată mult mai simplu", a spus Popa.

În finalul evenimentului, poliţista şi artista Natalia Selegean a urcat pe scenă şi le-a cântat liceenilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
oare?
Cred ca ar trebui sa revedeti fraza: "Aceasta le-a spus tinerilor că este bucuroasă că în Oradea actele de violenţă în şcoală sunt tot mai puţine şi tot mai grave".
Postat 31 Ianuarie 2014, 12:27 de observer
Punctul pe …lângă ”i”,
I. ”Evenimentul de azi se desfăşoară sub genericul adolescenţă fără violenţă. Din păcate, în şcolile din România în fiecare zi se petrec acte de violenţă, de mai multe forme, verbală sau fizică. (...) Trebuie să perseverăm în a prezenta alternative copiilor, să-i învăţăm să fie toleranţi”, a declarat deputatul Florica Cherecheş. 1. Faptul că copiii sunt fiinţe uşor de manipulat o ştie tot politicianul/segregaţionistul; 2. Un fenomen, care, analizat şi soluţionat în mod conform, ar contribui la reducerea semnificativă a violenţei juvenile în societate, respectiv la creşterea rolului familiei în educaţia propriilor copii, de care şefele de O.F.-uri PNL/USL nu se prea ocupă: ”Sărăcia este cea mai crudă formă de violenţă.” - Mahatma Gandhi. II. Pe când promovarea şi implementarea de măsuri ferme şi eficiente împotriva celor care promovează şi implementează segregarea pe criterii etnice, în şcoli, familie, la serviciu, în societate ş.a.? III. Despre actele de violenţă de la DGASPC Bihor, patronate de numiţii politic Puia-Szarka, nici un cuvinţel, nici o pancartă, sau o măsură adecvată (ex: exmatriculare de la DGASPC)? Probabil că, dintre absolvenţii Fac. de ştiinţe socio-umane a dnei decan Chipea, nimeni nu are compenţele profesionale ale celor doi politruci; IV. În loc de concluzii: 1. Punctul pe …lângă ”i” = defilări, teatru şi nu fapte cu rezultate concrete şi eficiente (ex: identificare cauze reale ale violenţei şi rezolvări punctuale în mod conform); 2. Poporul român ≠ politicianul român. Nu tinerii adolescenţi de astăzi trebuie să facă treaba celor prea bine plătiţi ca să PREVINĂ, respectiv să combată violenţa reală şi nu cea simulată/provocată (de regulă, acoperită cu înscrisuri obţinute prin metode staliniste) în societatea noastră post-decembristă.
Postat 31 Ianuarie 2014, 00:30 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7308 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON