Peste 30 de judecători, procurori, dar şi angajaţi ai DNA au ieşit, miercuri, să protesteze în tăcere, în faţa palatului de justiţie din Oradea, faţă de modificările legilor penale, impuse de reprezentanţii coaliţiei guvernamentale.
Protest pașnic
Protestul, care a durat aproximativ o oră, a fost unul tăcut, nu s-au scandat lozinci. Magistraţii de la Judecătoriile Oradea şi Marghita, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea au avut robele pe braţe, iar unii dintre ei au venit, la fel ca luni, cu foi de tip A4 pe care scria jurământul depus la investitatura în magistratură.
"Nu a fost o decizie luată la nivel instituţional, ci este o opţiune personală a fiecăruia", a declarat pentru BIHOREANUL judecătorul Cristian Monenci, de la Tribunalul Bihor, cel care va conduce temporar instanţa, şi el participant la manifestare.
Spre deosebire de ziua de luni, când nici un reprezentant al conducerilor parchetelor sau instanţelor nu a protestat, de data aceasta printre manifestanţi s-a numărat inclusiv judecătoarea Crina Muntean, vicepreşedinta Tribunalului Bihor, care şi conduce în prezent instanţa, dar și președinta Judecătoriei Oradea, Florentina Sandu, și președintele delegat al Judecătoriei Marghita, Marian Bozga.
În mulţime au putut fi văzuţi şi trei studenţi de la Facultatea de Drept, iar o pensionară care a trecut prin Parcul Traian i-a aplaudat pe magistraţii protestatari.
Oamenii vorbeau între ei despre abuzurile făcute de coaliția PSD-ALDE, reproşând că toate consultările la care au fost chemaţi magistraţii pe tema modificărilor legilor justiției, respectiv a codurilor penal și de procedură penală, au fost formale.
Probleme în anchete
"Magistrații nu au fost consultați în mod serios. Ca să vă dau un exemplu, pe modificările aduse Codului penal și de procedură penală ne-au venit propunerile la ora 8 dimineața și trebuia să dăm un răspuns până la ora 11, în condițiile în care erau cel puțin 50 de pagini cu amendamente care schimbă fundamental procedura penală", a explicat BIHOREANULUI unul dintre procurori.
Potrivit acestuia, unele amendamente vor crea probleme majore în anchete. "Au fost eliminate mijloace de probă esențiale în ancheta penală, cum ar fi înregistrările făcute de părți, de martori, înregistrările camerelor video. Nu este normală nici interdicția de a comunica publicului finalizarea anchetelor penale. Va fi trimis în judecată un ministru sau un primar care candidează, iar lumea îl va putea vota pentru că nu va ști că are probleme penale", a mai spus magistratul.
Nemulțumirile sunt similare și în cazul judecătorilor. Potrivit acestora, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis în teritoriu în două rânduri, pe 8 septembrie și 7 noiembrie, proiectul de modificare a Legii răspunderii magistraților respectiv a Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii, pentru consultări, însă "de azi pe azi", fără ca adunările generale ale judecătorilor să aibă timpul necesar ca să le aprofundeze. La final, punctele de vedere exprimate nici măcar nu au fost luate în considerare.
"În prima variantă de propunere, am luat foarte în serios consultarea, am discutat fiecare articol al proiectului, punct cu punct, și ne-am axat foarte mult pe organizarea judiciară, am făcut propuneri tehnice, dar degeaba. Nu am văzut o reacție, n-am văzut să le bage cineva în seamă", a spus o judecătoare.
Magistrați sub control
Punctele de vedere transmise se legau de modificările care conduceau la subordonarea Inspecției Judiciare ministrului Justiției, respectiv includerea în Comisiile CSM a unor persoane desemnate din cadrul Ministerului Justiției. "Erau subtilități. Era, de pildă, acea comisie medicală care putea dispune suspendarea magistratului având o afecţiune ce îl punea în imposibilitatea de a-şi exercita atribuțiile. Ei bine, în varianta propusă spre adoptare, acea comisie era desemnată prin ordin comun al ministrului Justiţiei şi ministrului Sănătăţii. Noi am propus ca specialiştii să fie desemnaţi strict prin ordin al ministrului Sănătăţii, pentru a elimina posibilitatea ca ministrul Justiției, numit politic, să aibă o pârghie de control asupra magistratului. Și este doar un punct din numeroasele amendamente, care nici nu a fost discutat public”, a mai spus un magistrat.
Ca atare, la a doua consultare, propunerile transmise de CSM au fost discutate în ansamblu și respinse. "Adunarea Generală a Judecătorilor de la Tribunalul Bihor a respins în bloc toate modificările aduse la toate Legile Justiției", a explicat un judecător.
Răspunderea magistraţilor
Atât procurorii cât și judecătorii sunt nemulțumiți de modificările care privesc răspunderea materială a magistraților și care, în opinia lor, "sunt împotriva oricărei gândiri juridice".
"Un judecător de la Tribunal, de pildă, e pasibil de pedeapsă doar dacă în baza probelor din dosar condamnă o persoană care ulterior e achitată la Curtea de Apel. Noile reglementări din actul normativ adoptat deja nu mai impun efectuarea unor minime cercetări disciplinare din partea Inspecției Judiciare", au susţinut magistrații.
Aceștia sunt hotărâți să protesteze în continuare împotriva modificărilor prin care, în opinia lor, "se dorește subordonarea politică a Justiției".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.