Sărbătoarea a început la ora 20 fix, în faţa Teatrului Regina Maria. Mai mulţi angajaţi ai hotelului Double Tree by Hilton şi-au aprins torţele şi au însoţit fanfara în marş până în faţa Primăriei Oradea, unde i-au întâmpinat zeci de orădeni.
Traficul a fost restricţionat de poliţişti, aşa că orădenii s-au putut desfăşura în voie. Pe şosea au format din gulguţe, adică nişte cutiuţe din hârtii care au în interior o lumânare aprinsă, simbolul evenimentului Earth Hour, dar şi logo-urile organizatorilor orădeni, adică clubul Rotaract, Double Tree by Hilton şi Cercetaşii României.
Cine n-a aprins gulguţe, a avut oricum treabă. Copii sau adulţi, aproape toţi orădenii adunaţi în centru aveau în mâini smartphone-urile cu care pozau sau filmau când lumânările, când torţele, când fanfara.
La ora 20.30, mulţimea a căscat gura de uimire şi a aplaudat, când clădirea Primăriei s-a învelit în întuneric. Iluminatul arhitectural al clădirii, dar şi parte din iluminatul stradal, a fost oprit. De asemenea, în centru au stins luminile Teatrul Regina Maria şi Palatul Episcopiei Greco-Catolice. Tot atunci, fanfara militară a cântat imnul Uniunii Europene şi pe cel al României. Pentru câteva minute, privirile s-au îndreptat apoi spre o fetiţă care a lansat spre cer, ajutată de tatăl ei, un lampion roşu ca focul.
După ce s-au pozat şi chiar au postat ad-hoc imaginile pe reţelele de socializare, orădenii s-au dispersat din centrul urbei, care a rămas în semi-întuneric timp de o oră.
Ora Pământului a fost marcată în Oradea şi de companiile Plexus Services, Shinheung Electronic şi Comau România, care au stins iluminatul arhitectural.
Evenimentul Earth Hour a fost creat de către ONG-ul World Wide Fund în 2007, ca o metodă prin care persoanele fizice şi companiile să demonstreze cum un gest simplu poate avea un impact semnificativ în schimbările climatice. În 2008, mişcarea a devenit una globală, mai bine de 50 de milioane de oameni stingând lumina pentru sănătatea pământului.
Tot în 2008, Oradea şi Bucureştiul au fost primele oraşe din România care s-a alăturat evenimentului mondial. De atunci, în fiecare an, în ultima sâmbătă din martie, orădenii sunt îndemnaţi să nu folosească, timp de o oră, energia electrică.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.