URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Martie 2014, 16:30

Începe deratizarea de primăvară în Oradea (FOTO / VIDEO)

Începând de luni, timp de două săptămâni, Oradea se transformă într-o mare capcană pentru rozătoare. Compania Romprest începe campania de deratizare de primăvară în spaţiile publice şi zonele verzi din oraş.

"Activitatea se desfăşoară în baza contractului de delegare încheiat în urma licitaţiei din 2012. Atunci, compania Romprest şi-a câştigat dreptul de a face această activitate pe raza municipiului Oradea, având exclusivitate", a explicat vineri, într-o conferinţă de presă, Sorin Velicu, director Romprest.

Dacă vremea va permite, deratizarea Oradiei se va face între 17 şi 30 martie. Pentru a se asigura de eficienţa acţiunilor, Romprest s-a dotat cu noi produse şi aparate. De pildă, Romprest va pune prin oraş mai multe capcane pentru rozătoare, de felurite forme şi mărimi. În acestea, rozătoarele vor fi momite cu un aliment special, ce conţine o substanţă chimică denumită "Biomarker luminescent". "Când şoarecele sau şobolanul a gustat, materiile sale fecale devin fosforescente", a explicat Roxana Constantinescu, şefa filialei orădene a Romprest. Astfel, muncitorii Romprest vor putea găsi adăpostul rozătoarelor. Orădenii vor fi atenţionaţi despre acţiunile de deratizare cu fluturaşi de avertizare puşi în apropierea capcanelor.

După deratizare, angajaţii Romprest vor face în oraş şi acţiuni de dezinsecţie şi dezinfecţie. Pentru stârpirea ţânţarilor, de pildă, ei vor pune prin oraş nişte staţii ce imită transpiraţia umană, menite să momească insectele. De asemenea, vor folosi aparate ce produc aşa-numita ceaţă termică, menită să cureţe de insecte vegetaţia greu accesibilă.

Pentru o mai bună eficienţă a serviciilor DDD, şefii Romprest recomandă asociaţiilor de proprietari, persoanelor fizice şi persoanelor juridice din oraş să încheie contracte cu compania. Conform legii, firma care câştigă licitaţia organizată de primărie, în cazul Oradiei Romprest, este singurul operator licenţiat care are dreptul să presteze activităţile DDD pe raza întregului municipiu. Pentru a le explica orădenilor acest lucru, Romprest şi Poliţia Locală au format aşa-numita Patrulă Bio, care străbate zilnic oraşul.

Până în prezent, aproximativ 120 de asociaţii de proprietari din Oradea şi 120 de firme au semnat aceste contracte. În acelaşi timp, doar 27 de orădeni persoane fizice au contractat Romprest. Tarifele practicate de companie sunt stabilite de Consiliul Local. În acest an, dezinsecţia costă 0,0446 lei/mp, iar deratizarea 0,0612 lei/mp.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
deratizare PNL-ista
si ati uitat sa spuneti ca Bolo a obligat toatea asociatiile sa incheie contract cu cea mai super firma ca altfel ne amendeaza...desi facem cu alta firma de ce ne amendeaza?
Postat 15 Martie 2014, 13:20 de asoc pasarilor
Genialul Velicu şi adjuncta Constantinescu alimentează cu "GPS"-uri chimice şobolanii orădeni !?!
Nu s-a văzut încă luminiţa de la capătul tunelului nicăieri în RO, dar Romprest a descoperit soluţia licuriciului din raha...tul rozătoarelor !?! Mai urmează să identifice avioanele doborâte de chiciură prin munţi, pe baza monitorizării vopselei de pe fuselaje, sau bărcile cu vele având mai multe dungii fosforescente, care se văd din vîrful "farului" de la Birtin !?! La 0,10 lei/mp fără TVA aşa cum se declară, o să le iasă ăstora contractual, cu parandărăt cu tot, 11.556.000 lei echivalând cu 2.568.000 Euro, pentru toate aceste basme conforme cu suprafaţa cunoscută a municipiului !?! Orice deratizator serios şi declarativ corect ştie că scopul operaţiunii este de a se reveni şi la anul, aşa că cel de-al doilea mandat al lui BIG se arată ca fiind extrem de prolific !?! Să se ştie şi pe la municipalitate că prolific vine, de această dată, de la înmulţirea "controlată" a rozătoarelor !?!
Postat 14 Martie 2014, 19:20 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON