Peste 2.000 de persoane s-au strâns sâmbătă după amiază în Piaţa Unirii din Oradea, la îndemnul Coaliţiei pentru Familie, cerând organizarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei, astfel încât căsătoria să fie definită ca fiind uniunea dintre un bărbat şi femeie.
Oamenii, de toate vârstele, de la bunici până la copii mici, au apărut în piaţă încă de la ora 14, având cu ei afişe pe care scria că "Susţin familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie", dar şi steagul Americii, respectiv tricolorul fără stemă.
Manifestarea a început la ora 14.30, cu rugăciunea "Tatăl nostru", după care s-a cântat Imnul naţional al României.
La eveniment au participat atât preoţi, călugări şi călugăriţe, cât şi credincioşi sau pur şi simplu orădeni de rând care susţin familia tradiţională.
Nu "împotrivă"
De la început, Daniel Burtic (foto), profesor la Universitatea Emanuel şi unul dintre organizatorii din Coaliţia pentru Familie, le-a transmis participanţilor că manifestarea se doreşte una paşnică şi a amintit că scopul întâlnirii este acela de a atrage atenţia autorităţilor să organizeze un referendum pentru modificarea articolului 48 din Constituţie aşa încât definiţia căsătoriei să prevadă explicit că este uniunea dintre un bărbat şi o femeie.
Au luat cuvântul, pe rând, reprezentanţi ai diferitelor confesiuni care trăiesc în Oradea, precum Vincze Judit, pastor al Bisericii reformate, episcopul romano-catolic de Oradea, László Böcskei, episcopul ortodox Sofronie Drincec, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, pastorul Bisericii Emanuel, Petru Vidu, sau PS Siluan, episcopul ortodox al românilor din Ungaria. Moderatorul evenimentului, Daniel Burtic, a ţinut să spună că la Oradea au fost prezenţi inclusiv credincioşi din Ungaria.
De altfel, numărul celor prezenţi a fost foarte mare. În vreme ce, din public, unii opinau că sunt "cam 2.000 de oameni", iar alţii că ar fi 3.000, organizatorul a spus că, în total, au fost împărţite 4.000 de pancarte.
Cert este că, timp de aproximativ o oră şi jumătate, în Piaţa Unirii s-au rostit discursuri despre credinţă, despre Biblie, despre misiunea omului pe pământ şi "celula de bază a societăţii", dar şi despre păcate, de la faptul că există părinţi care nu acceptă ora de religie în şcoli, până la acela că societatea nu ar trebui să accepte căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, pentru că astfel omenirea ar putea dispărea.
Fără degradare
Episcopul romano catolic, László Böcskei, de exemplu, a subliniat că "omul nu este doar un produs al evoluţiei şi dezvoltării", arătând că, "dacă am fi doar atât, ne-am asemăna cu un procesor" care devine tot mai performant pe zi ce trece şi care, la un moment dat, ajunge uzat şi "aruncat la deşeuri toxice". "Parcursul nostru nu poate fi un parcurs al degradării, noi nu vrem degradare, ci progres şi prosperitate, nu doar material, ci şi din punct de vedere moral", a spus Böcskei.
În esenţă, vorbitorii au transmis cam acelaşi mesaj, arătând că nu s-au coalizat împotriva vreunei comunităţi, ci au vrut să arate încă o dată că susţin "valorile care ocrotesc viaţa şi familia", amintind că "Dumnezeu a creat omul după chipul şi asemănarea sa, parte femeiască şi parte femeiască".
"Curentul demonic"
Cel mai direct discurs a fost cel al pastorului baptist Petru Vidu (foto), de la Biserica Emanuel, care a spus că este necesară înlocuirea, în Constituţie, a termenului de "soţi" cu "bărbat şi femeie", tocmai pentru ca lumea să nu fie distrusă.
"Vedem curentul demonic care se răspândeşte cu iuţeală peste pământul acesta, vedem cum ţară după ţară legalizează căsătoriile între persoane de acelaşi sex. De ce suntem împotrivă? Pentru că e una din armele Celui Rău pentru distrugerea omenirii, pentru că Dumnezeu este împotriva homosexualităţii, pentru că Biblia numeşte aceste lucruri lucruri scârboase, pentru că inclusiv dicţionarul explicativ al limbii române defineşte homosexualitatea ca fiind o «perversiune sexuală ce constă în atracţia sexuală faţă de indivizi de acelaşi sex»" a spus el.
De altfel, la fel ca alţi participanţi, liderul baptist s-a arătat nemulţumit că, deşi Coaliţia pentru Familie a cerut referendum naţional pe această temă încă de acum doi ani, politicienii nu au reuşit concretizarea demersului, deşi "este o problemă de siguranţă naţională". "Îi acuz de încălcarea Constituţiei şi de încălcarea democraţiei pe toţi cei care s-au opus acestui referendum!", a spus Vidu, cerându-i preşedintelui Klaus Iohannis să demareze procedurile pentru consultarea populară. "Aşa să vă ajute Dumnezeu", a conchis el, în aplauzele publicului.
Prea multe avorturi
Evenimentul din Piaţa Unirii s-a încheiat în jurul orei 16, când fanfara a cântat Imnul Europei, după care foarte mulţi dintre participanţi s-au încolonat şi au pornit într-un Marş pentru Viaţă, împotriva avorturilor, organizat în Oradea pentru a şaptea oară consecutiv.
Oamenii au pornit pe traseul stada Traian Moşoiu - Centrul Civic - Maternitate - Piaţa Tineretului, iar coloana întinsă pe Calea Clujului părea că nu se mai termină. Manifestanţii au fost escortaţi de jandarmi şi poliţişti, în cântece de fanfară. În faţa Maternităţii, mulţimea a oprit pentru a rosti, simboloc, rugăciunea "Tatăl Nostru", după care punctul final al procesiunii a fost în Piaţa Tineretului, unde reprezentanţii organizatorilor au mai luat o dată cuvântul.
Aici, discursurile s-au concentrat împotriva avortului şi pentru susţinerea mamelor care au nevoie de ajutor, în special când sunt puse în faţa faptului de a alege să întrerupă o sarcină. O reprezentantă a Direcţiei de Sănătate Publică Bihor a spus, de exemplu, că în judeţ numărul avorturilor a crescut alarmant. "Numai în primele 9 luni ale anului 2017 au fost înregistrate 1.194 de întreruperi de sarcină. Din punctul meu de vedere, ca părinte, mă gândesc că este vorba de 1.194 de tragedii", a spus aceasta.
Un moment aparte a fost şi mărturia - în lacrimi - a unei orădence care a povestit că provine dintr-o familie cu opt copii, din care doi au decedat, şi care a insistat în luarea ei de cuvânt pe faptul că femeile ar trebui să fie ajutate, pentru că nimic nu se compară cu durerea unei mame care pierde un copil.
Manifestările de sâmbătă s-au încheiat în jurul orei 17.30, în Piaţa Tineretului, aşa cum a început, pe acorduri de fanfară…
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.