Mii de oameni - peste 10.000 după estimările organizatorilor, 8.000 după aprecierile jandarmilor - s-au strâns sâmbătă înainte de prânz în Piaţa Unirii din Oradea, pentru a cere modificarea Constituţiei astfel încât căsătoria să fie posibilă doar între femei şi bărbaţi, nu şi între persoanele de acelaşi sex.
Adunarea a fost anunţată pentru ora 11, dar încă de la ora 10.20 în piaţă erau peste 200 de oameni, majoritatea din partea organizatorilor, strânşi în jurul unei fanfare care umplea piaţa de cântece religioase. Echipaţi cu umbrele colorate şi pancarte care transmiteau mesajul Coaliţiei pentru Familie care a organizat mitingul ("3 milioane de voci! Un strigăt firesc menit să protejeze firescul"), unii purtând chiar pe braţe panglici tricolore, oameni de toate vârstele, inclusiv copii, au luat parte la eveniment, în ciuda ploii reci, cu stropi grei.
Manifestarea a început la 11 fix, cu rugăciunea "Tatăl Nostru", rostită la îndemnarea moderatorului evenimentului, directorul Radio Vocea Evangheliei, Daniel Burtic.
În esenţă, oamenii au cerut modificarea articolului 48 din Constituţia României, în sensul definirii familiei cu formula "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor", care să elimine astfel posibilitatea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex.
În prezent, Constituţia stipulează că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor", fapt ce ar putea da naştere la interpretări, după cum au susţinut organizatorii adunării.
"Nu e anti"
Majoritatea discursurilor s-au concentrat pe faptul că întâlnirea nu a fost organizată "împotriva cuiva", nici "anti-gay", ci pentru a "susţine" convingerile participanţilor. Însufleţită de mesajele cu caracter religios de pe scenă, de cântece religioase şi de urări precum "Dumnezeu să binecuvânteze România", mulţimea a aprobat fiecare discurs. "Aleluia" şi "Amin" se mai auzea din când în când din public.
"Nu suntem aici pentru că am fi împotriva cuiva. Noi respectăm libertatea pe care Dumnezeu a dăruit-o omului. Dar credem că libertatea, care nu este dublată de responsabilitate, aduce după sine anarhia. (...) Principiile după care funcţionează Universul sunt lăsate de Dumnezeu în Creaţie dintru început şi vor fi aşa până când se va arăta cerul nou şi pământul cel nou. Noi toţi ştim că Dumnezeu a poruncit: "Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să trăieşti mult şi bine pe pământ!". Cine nu este de acord cu aceste adevăruri imuabile? Prinţul Întunericului, părintele şi domnul minciunii", a spus episcopul ortodox, Sofronie Drincec.
La rândul său, episcopul romano-catolic, László Böcskei, le-a spus tuturor că este o zi "frumoasă şi binecuvântată", în care "nu ne ferim să recunoaştem defectele, dar nu ne permitem nici să minimalizăm demnitatea cu care am fost învestiţi fiecare". "Sunt lucruri care nu pornesc de la noi, care sunt eterne, de neînlocuit şi în afara competenţei noastre şi care au fost şi rămân un sprijin în dezvoltarea individuală şi comunitară a fiecărei generaţii: Este zâmbetul de mamă şi calda ei îmbrăţişare sau este braţul ocrotitor patern, care inspiră siguranţă sau căminul şi unitatea acestui model în care unul nu este ca celălalt, dar împreună aici sunt unul. Şi mai este copilul, ca o prelungire a ceea ce sunt eu, şi totuşi, unic, în ceea ce este el. Sunt lucruri pe care noi astăzi le recunoaştem şi le respectăm ca valori indestructibile şi despre care aducem mărturie cu toată convingerea noastră”, a spus Preasfinţitul.
Pentru că nu a putut fi prezent, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, şi-a transmis mesajul, concentrat pe importanţa rolului familiei într-o "societate sănătoasă" prin preotul Antonio Chifor. "Dumnezeu bate mereu la uşile inimilor noastre, îi place să facă asta. Dar ştiţi ce îi place mai mult? Să bată la uşile familiilor, să le găsească unite, să găsească familii care se iubesc, care îşi cresc copiii şi îi educă ducându-i înainte spre o societate de bunătate, de dragoste şi adevăr. Să ne grijim de familie, să apărăm familia, pentru că acolo se joacă viitorul nostru!", a transmis acesta.
"Minţi blestemate"
Un discurs deosebit de dur l-a avut pastorul Bisericii Emanuel, Petru Vidu, preşedintele comunităţii baptiste din Bihor, care - mai mult ca ceilalţi participanţi - s-a pronunţat făţiş împotriva homosexualităţii.
"Mă tem că ceea ce s-a întâmplat în Canada, în Statele Unite, în mai bine de jumătate din statele Uniunii Europene să nu se întâmple şi în România. Mă tem că legalizarea căsătoriei între homosexuali este doar începutul. La Curtea Supremă a Statelor Unite este pe rol acum legalizarea poligamiei. Sunt ţări în care se cere legalizarea incestului, legalizarea relaţiilor cu animale, chiar şi necrofilia. Mă tem de viitor. Am venit în locul acesta de frică, mă tem de pedeapsa lui Dumnezeu. Am venit să trag un semnal de alarmă. Uitaţi-vă în istorie! Uitaţi-vă la Sodoma şi Gomora, care au fost nimicite cu foc şi cu pucioasă din cauza păcatului homosexualităţii care intra în conştiinţa oamenilor sub numele de sodomie! Şi n-au cerut legalizarea căsătoriilor homosexuale. (…) Dumnezeu numeşte relaţiile acestea păcătoase patimi scârboase, care sunt împotriva firii, lucruri neîngăduite, iar oamenii care le practică sunt numiţi oameni cu minte blestemată. Nu eu îi numesc aşa, ci Dumnezeu. Dacă noi îngăduim să se întâmple în ţara noastră aşa ceva, mai mult dacă vom lega asemenea practici, va veni peste România pedeapsa lui Dumnezeu" a spus el.
Mulţumiri de la soţii Bodnariu
La întâlnire au luat cuvântul și preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie, dar şi membrii familiei Bodnariu, care au fost la un pas să îşi piardă copiii în favoarea statului norvegian, în urma unor acuzaţii că micuţii ar fi fost trataţi necorespunzător în familie (îndoctrinare religioasă şi corecţii fizice).
După cum se ştie, pentru cei din urmă bisericile au organizat, pe 23 ianuarie, la Oradea, un miting de susţinere cu peste 2.000 de participanţi. Soţii Ruth şi Marius Bodnariu au urcat pe scenă însoţiţi de toţi copiii lor, spunând că au venit la Oradea pentru a promova valorile familiei şi pentru a le mulţumi orădenilor pentru susţinere.
Manifestarea a umplut întreaga piaţă centrală cu oameni ce ţineau în mâini pancarte cu mesaje pentru modificarea Constituţiei. La final, organizatorii i-au înmânat reprezentantului Coaliţiei Familiei la nivel naţional, Ioan Şolea, un document prin care l-au mandatat să facă demersuri la instituţiile centrale pentru organizarea unui referendum pe această temă, deodată cu alegerile parlamentare din 11 decembrie. Adunarea s-a "spart" în jurul orei 12.30.
În doar 6 luni, Coaliţia pentru Familie a strâns 3 milioane de semnături pentru modificarea articolului 48 din Constituţie. Potrivit reprezentanţilor acestora, circa 100.000 de semnături sunt din Bihor.
Citiţi pe această temă şi articolul Doi orădeni, amendaţi la mitingul "pro familie", pentru că s-au plimbat prin Piaţa Unirii promovând toleranţa
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.