Pasionat de hărţi, fost militar, în prezent angajat al Consiliului Judeţean, Gheorghe Nedelcu le prezintă orădenilor hărţi militare ale Bihorului, unele vechi de peste două secole.
Expoziţia a fost vernisată joi la Muzeul Militar şi cuprinde 16 planşe cu hărţi tipărite în format mare, dar şi unele hărţi originale ori o fotografie făcută din avion după bombardamentul SUA în Oradea din 1944.
"De ce hărţi militare? Pentru că am fost militar şi pentru că până acum câţiva ani erau secrete", a declarat Nedelcu, în prezent şef al compartimentului GIS (Geographic Information System, adică sistem informatic de geografie) din cadrul CJ Bihor.
Cea mai veche hartă expusă este una din 1782, de la prima măsurătoare topografică austriacă, iar cea mai recentă este o hartă românească din 1999. Nedelcu le-a precizat celor prezenţi la vernisaj că cea mai dragă hartă pentru el este cea de la prima măsurătoare topografică românească, din 1939. Pe aceasta se văd denumirile unor localităţi bihorene din perioada interbelică, inclusiv satul intitulat "Vadul lui Carol II", astăzi Vadu Crişului. Acest lucru, spune Nedelcu, demonstrează că povestea prinţului Carol care a aterizat forţat la Vadu Crişului nu este, aşa cum unii susţin, o legendă, ci un fapt cât se poate de real.
Interesantă este şi prima hartă românească a Ardealului şi Bucovinei, realizată în 1915, ori hărţile militare maghiare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în care se văd cartierele vechi ale Oradiei.
Expoziţia va rămâne deschisă curioşilor vreme de două săptămâni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.