URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iunie 2014, 17:27

Binefacere în bazin: Peste 100 de orădeni vor înota la Bazinul Olimpic la ediţia a doua a proiectului Swimathon

Binefacere în bazin: Peste 100 de orădeni vor înota la Bazinul Olimpic la ediţia a doua a proiectului Swimathon ÎNOT PENTRU O CAUZĂ! Prima ediţie a maratonului de înot s-a desfăşurat în 2013, când pentru 11 proiecte de caritate s-au întrecut 111 înotători, în total fiind parcurse 1.257 de lungimi de bazin

În plin sezon estival, o fundaţie îi provoacă pe orădeni să se răcorească înotând. Nu doar aşa, de simplă bălăceală, ci cu un scop anume...

 Prin proiectul Swimathon, ajuns la a doua ediţie, Fundaţia Comunitară adună propuneri de la alte organizaţii sau simpli orădeni pentru realizarea unor acţiuni caritabile. Misiunea susţinătorilor unei cauze este să înoate cât mai multe lungimi de bazin în încercarea de a impresiona spectatorii şi, drept urmare, de a-i face pe aceştia să scoată banii din buzunare.

Alege să ajuţi

În vara anului 2013, recent înfiinţata filială Oradea a Fundaţiei Comunitare anunţa organizarea, în premieră, a unui Swimathon. Mai exact, a unui maraton de înot, dar nu făcut de dragul competiţiei, ci cu un scop precis: strângerea unor sume cât mai mari de bani pentru mai multe proiecte ale comunităţii. Deşi o premieră pentru Oradea, evenimentul era deja realizat cu succes de câţiva ani de colegii ONG-iştilor din alte oraşe, precum Cluj şi Bucureşti.

15-Ioana-Sandor_bihoreanul.jpgPrima ediţie a prins şi la orădeni, reunind 11 proiecte propuse spre susţinere şi 111 înotători, care au parcurs 1.257 de lungimi de bazin şi au reuşit să strângă peste 26.000 de lei. Aşadar, Fundaţia se pregăteşte acum pentru o nouă ediţie a acţiunii, programată pe 28 iunie. "Este un eveniment dinamic de strângere de fonduri, în care oamenii se pot implica sub diverse forme în problemele locale, chiar şi fără să contribuie cu bani", explică Ioana Şandor (foto), directorul organizaţiei.

Swimathonul se desfăşoară după un proces complex. Organizaţii non-profit sau persoane fizice îşi înscriu proiectele (cauzele) din timp pe site-ul evenimentului, iar apoi cei dornici să ajute şi prietenii iniţiatorilor se pot înscrie să înoate pentru ele. Totodată, companiile locale pot face direct donaţii pentru una sau mai multe cauze, dar pot şi să-şi desemneze echipe de concurenţi prin care să strângă, indirect, fonduri.

Proiecte de suflet

Sponsor poate fi, de fapt, orice orădean impresionat de una dintre cauzele incluse în Swimathon. Iar donaţiile se pot face pentru fiecare lungime de bazin parcursă de o anume echipă sau înotător, dar şi sume fixe, după bugetul fiecăruia. Dacă la prima ediţie înotătorii s-au întrecut pentru 11 proiecte, în cursa ce va avea loc pe 28 iunie au fost înscrise 15 proiecte din cele mai variate domenii.

Spre exemplu, unul dintre ele vizează dotarea clădirii şi curţii Grădiniţei Waldorf din Oradea, frecventată de 70 de copii, cu mobilierul specific care îi lipseşte. Un altul are ca scop organizarea de către asociaţia Hospice Emanuel a unei aşa-numite tabere de doliu la Coada Lacului, pentru copiii şi adolescenţii care şi-au pierdut un părinte ori un frate în urma unei boli incurabile, tinerii urmând să primească în tabără consiliere şi să participe la activităţi terapeutice.

De altfel, pe lista Swimathonului au fost înregistrate mai multe proiecte care au ca scop strângerea de fonduri pentru copii şi tineri bolnavi din Oradea, printre care şi "Împrumut pentru viaţă!", dedicat Anei-Maria, care suferă de o tumoră pe creier de înaltă malignitate şi are nevoie de un tratament costisitor în Germania.

Pentru natură, artă şi sport

Concurenţii se vor întrece, însă, şi pentru realizarea unor proiecte de mediu. Propunându-şi să apropie tinerii de natură, de activităţile în aer liber şi de frumuseţile Bihorului, ECOTOP Oradea s-a înscris în competiţie cu proiectul "Educaţie despre mediu prin distracţie". Tot prin Swimathon, Fundaţia Festivalul Internaţional de Teatru Oradea încearcă să rotunjească bugetul manifestării programate de Teatrul Regina Maria în toamnă, pentru a reuni trupe şi artişti din ţară şi din străinătate.

Una dintre campaniile inedite înscrise în maratonul de înot este "Educaţie prin sport şi artă", a trupei de dans Feat Team din Suplacu de Barcău, medaliată cu bronz la Campionatul Naţional de Hip-Hop. Cum părinţii nu le pot asigura cele necesare pregătirii şi mai ales deplasările la competiţii, dansatorii speră să-şi poată continua pasiunea cu ajutorul Swimathonului.

Pe lângă banii strânşi de la public, organizatorii vor da două premii de câte 1.000 de lei pentru echipa care va înota cele mai multe lungimi de bazin, respectiv cauzei care va aduna cei mai mulţi bani. Fundaţia Comunitară estimează că anul acesta, la Swimathon, vor înota circa 150 de orădeni, multe echipe aparţinând unor firme care activează în Oradea.

Evenimentul este programat sâmbăta aceasta, pe 28 iunie, între orele 10.00-14.00, la Bazinul Olimpic, accesul fiind gratuit. În schimb, organizatorii speră că orădenii vor fi darnici când vine vorba de cauzele preferate. Înţelegând astfel că lucrurile de mişcă doar dacă faci valuri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
In sfarsit
In sfarsit se misca si oradenii la altceva decat la pomeni politice
Postat 23 Iunie 2014, 23:41 de Gelu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON