URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
11 Decembrie 2011, 12:08

Tuberculoza

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tuberculoza este o infecţie bacteriană cronică determinată de Mycobacterium tuberculosis, caracterizată prin formarea de granuloame în ţesuturile infectate. Localizarea cea mai frecventă este cea pulmonară, dar există şi alte organe care pot fi implicate, cum sunt pericardul, bronhiile, oasele, organele genito-urinare, meningele sau pielea.

Tuberculoza continuă să fie o importantă cauză de deces, existând o creştere a cazurilor în rândul vârstnicilor, săracilor şi al celor cu SIDA. Se estimează că există circa 30 de milioane de cazuri de tuberculoză activă în lume, 10 milioane de cazuri noi apărute anual şi 3 milioane de decese pe an, ceea ce reprezintă cam 6% din totalitatea deceselor din lume.

Transmiterea bolii se face de la om la om, aproape exclusiv pe cale respiratorie. Bacilii tuberculoşi se elimină din secreţiile respiratorii prin tuse, stănut sau vorbire, rămânând în aer sub formă deshidratată mult timp şi putând astfel infecta prin inhalare alte persoane. Oamenii prezintă imunitate nativă la tuberculoză, cu variaţii individuale. Există 2 forme clinice de tuberculoză: primară şi de reactivare. Infecţia primară apare de obicei în copilărie şi se manifestă ca o pneumonie nespecifică.

Tuberculoza de reactivare este o boală cronică consumptivă, cu pierdere în greutate, febră moderată şi transpiraţii nocturne la nivelul jumătăţii superioare a corpului. În absenţa unei terapii eficiente, tuberculoza pulmonară post-primară evoluează progresiv, cu perioade de stabilitate; rata deceselor este în aceste cazuri de aproape 60%, iar durata medie până la moarte este de 2 ani şi jumătate; simptomul respirator principal este tusea cronică cu spută redusă, nepurulentă, la care se adaugă hemoptizia.

Atenţie! În afara metodelor clasice de diagnostic există noi teste serologice rapide bazate pe recunoaşterea anticorpilor serici sau a ADN-ului micobacterian, care sunt de mare eficienţă şi în tuberculoza extrapulmonară, dar disponibile doar în centre supraspecializate. Tratamentul modern al tuberculozei este bazat pe administrarea unei medicaţii eficiente la recomandarea şi sub strictul control al medicilor specialişti.

Reţineţi! Profilaxia tuberculozei se realizează în primul rând prin vaccinare. Vaccinul BCG s-a utilizat până în prezent la peste 2 miliarde de persoane, administrarea făcându-se după 4 zile de la naştere până la vârsta de 2 luni precum şi la copiii între 5 şi 10 luni care nu prezintă cicatricea vaccinală sau au o cicatrice sub 3 milimetri, fără testare tuberculinică prealabilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON