URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
21 Mai 2013, 13:14

Insulta şi calomnia pot fi din nou infracţiuni II

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum am arătat săptămâna trecută, ca urmare a unei decizii recente, din 29 aprilie, 2013 a Curţii Constituţionale, este posibil ca insulta şi calomnia să fie din nou infracţiuni. Cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că dezlegarea dată problemelor de drept judecate prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţiile Unite nr. 8/2010 este neconstituţională, contravenind Constituţiei şi Deciziei Curţii Constituţionale nr. 62/2007.

Prin decizia Înaltei Curţi se stabilise în anul 2010, aşa cum am prezentat săptămâna trecută, că dispoziţiile care incriminau insulta si calomnia nu sunt în vigoare, întrucât nu este admisibil ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ iniţial.

Ca atare, nu s-a declarat neconstituţională o lege, ci o interpretare obligatorie a acesteia dată de instanţa supremă cu privire la aplicarea unei decizii de neconstituţionalitate pronunţată de Curtea Constituţională în 2006, existând, practic, un conflict pe această temă între Înalta Curte şi Curtea Constituţională.În urma deciziei Curţii Constituţionale, teoretic, insulta şi calomnia ar trebui să fie din nou infracţiuni. Practic, urmează să vedem dacă instanţa supremă se va conforma noii decizii. Iar în situaţia în care instanţele se vor conforma deciziei Curţii Constituţionale se va naşte o nouă problemă de interpretare, respectiv de când vor fi considerate reincriminate insulta şi calomnia?

Teoretic, deciziile Curţii Constituţionale produc efecte de la data publicării în Monitorul Oficial (decizia nu a fost încă publicată). Situaţia este mai complicată însă în acest caz, pentru că nu s-a declarat neconstituţională o lege, ci o interpretare, şi ca atare, în toată perioada din 2006 incoace, insulta şi calomnia ar fi infracţiuni.

Nu cred totuşi că o asemenea interpretare, corectă teoretic, ar putea fi primită în practică, deoarece s-ar încălca principiul previzibilităţii legii pentru persoana care ar fi comis astfel de fapte, anterior deciziei Curţii, cu convingerea că ele nu sunt infracţiuni, astfel încât Statul Român ar fi expus unor noi condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON