URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
01 Octombrie 2011, 18:53

Clasificarea aditivilor alimentari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Codificarea aditivilor alimentari este reglementată de legislaţie. Aceştia se clasifică în următoarele categorii:

- E100 - E182: coloranţi, adică orice substanţe care redau sau intensifică culoarea produselor alimentare;
- E200 - E290: conservanţi, substanţe care prelungesc durata de conservare a produselor şi le protejează contra alterării determinate de microorganisme;
- E296 - E385: antioxidanţi (care prelungesc durata de conservare prin protecţia împotriva alterării cauzate de oxidare), acidifianţi (substanţe care măresc aciditatea) şi corectori de aciditate;
- E400 - E495: emulgatori, săruri de topire, agenţi de îngroşare, gelifianţi, stabilizatori, agenţi de afânare, agenţi de sechestrare sau de blocare;
- E500 - E585: antiaglomeranţi, antispumanţi, amelioratori de făină, agenţi de întărire;
- E620 - E640: stimulatori de arome;
- E900 - E1520: îndulcitori, agenţi de glazurare, amidon modificat, agenţi de umezire, enzime, agenţi de încărcare, gaze propulsoare şi gaze de ambalare. Despre sursele, efectul asupra sănătăţii şi criteriile de utilizare a aditivilor alimentari, în numerele viitoare.

Atenţie! Pentru reglementarea precisă a utilităţii aditivilor alimentari şi pentru informarea corectă a consumatorilor, Uniunea Europeană a decis încă din anul 1979, ca fiecare aditiv autorizat să fie semnalat pe etichete sau pe ambalaje prin litera E, urmată de trei sau patru cifre. Această codificare coincide cu clasificarea Comisiei Economice Europene, fiind preluată şi de alte state din afara Uniunii. Această codificare alocată fiecărui aditiv alimentar indică faptul că a fost testat pe animale şi s-a dovedit sigur pentru consum, a fost înregistrat ca un aditiv permis la forurile de specialitate şi reprezintă un mijloc de identificare al aditivului.

Reţineţi! Aditivii alimentari sunt utili, deoarece determină conservarea pe mai mult timp a produselor alimentare, cu menţinerea calităţii şi a siguranţei lor. De asemenea, păstrează sau chiar îmbunătăţesc gustul produselor, menţin consistenţa, aroma, culoarea şi asigură controlul acidităţii sau alcalinităţii lor. |n absenţa acestor calităţi ar scădea drastic comerţul cu majoritatea produselor alimentare uzuale, cum sunt produsele de patiserie şi cofetărie, bomboanele, mezelurile, gemurile şi marmeladele, băuturile răcoritoare şi multe alte preparate culinare realizate în unităţile de alimentaţie publică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON