URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Octombrie 2011, 18:53

Clasificarea aditivilor alimentari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Codificarea aditivilor alimentari este reglementată de legislaţie. Aceştia se clasifică în următoarele categorii:

- E100 - E182: coloranţi, adică orice substanţe care redau sau intensifică culoarea produselor alimentare;
- E200 - E290: conservanţi, substanţe care prelungesc durata de conservare a produselor şi le protejează contra alterării determinate de microorganisme;
- E296 - E385: antioxidanţi (care prelungesc durata de conservare prin protecţia împotriva alterării cauzate de oxidare), acidifianţi (substanţe care măresc aciditatea) şi corectori de aciditate;
- E400 - E495: emulgatori, săruri de topire, agenţi de îngroşare, gelifianţi, stabilizatori, agenţi de afânare, agenţi de sechestrare sau de blocare;
- E500 - E585: antiaglomeranţi, antispumanţi, amelioratori de făină, agenţi de întărire;
- E620 - E640: stimulatori de arome;
- E900 - E1520: îndulcitori, agenţi de glazurare, amidon modificat, agenţi de umezire, enzime, agenţi de încărcare, gaze propulsoare şi gaze de ambalare. Despre sursele, efectul asupra sănătăţii şi criteriile de utilizare a aditivilor alimentari, în numerele viitoare.

Atenţie! Pentru reglementarea precisă a utilităţii aditivilor alimentari şi pentru informarea corectă a consumatorilor, Uniunea Europeană a decis încă din anul 1979, ca fiecare aditiv autorizat să fie semnalat pe etichete sau pe ambalaje prin litera E, urmată de trei sau patru cifre. Această codificare coincide cu clasificarea Comisiei Economice Europene, fiind preluată şi de alte state din afara Uniunii. Această codificare alocată fiecărui aditiv alimentar indică faptul că a fost testat pe animale şi s-a dovedit sigur pentru consum, a fost înregistrat ca un aditiv permis la forurile de specialitate şi reprezintă un mijloc de identificare al aditivului.

Reţineţi! Aditivii alimentari sunt utili, deoarece determină conservarea pe mai mult timp a produselor alimentare, cu menţinerea calităţii şi a siguranţei lor. De asemenea, păstrează sau chiar îmbunătăţesc gustul produselor, menţin consistenţa, aroma, culoarea şi asigură controlul acidităţii sau alcalinităţii lor. |n absenţa acestor calităţi ar scădea drastic comerţul cu majoritatea produselor alimentare uzuale, cum sunt produsele de patiserie şi cofetărie, bomboanele, mezelurile, gemurile şi marmeladele, băuturile răcoritoare şi multe alte preparate culinare realizate în unităţile de alimentaţie publică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON