URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
09 Februarie 2014, 19:02

Bronhopneumopatia cronică obstructivă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

BPCO include bronşita cronică şi emfizemul pulmonar. Bronşita cronică este definită epidemiologic ca o afecţiune pulmonară în care bolnavul tuşeşte şi expectorează cel puţin 3 luni pe an, timp de 2 ani consecutiv, fapt ce determină obstrucţie prin îngustarea căilor aeriene datorită mucusului prezent în exces.

Emfizemul constă în dilatarea spaţiilor aeriene cu scăderea elasticităţii pulmonare şi obstrucţie. Cele 2 entităţi coexistă în cadrul BPCO şi au drept cauză principală fumatul. Circa 20% din adulţii de sex masculin au bronşită cronică şi numai o mică parte din ei au manifestări clinice.

Studiile au arătat că bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile, deşi în ultimul timp a crescut numărul de cazuri de boală şi la femei, datorită creşterii consumului de ţigări şi la acestea.

O altă cauză, care nu trebuie neglijată, este expunerea profesională la pulberi anorganice sau organice şi la unele gaze toxice, ca expunerea la mediul înconjurător poluat. Emfizemul pulmonar este frecvent după vârsta de 50 de ani, numărul de cazuri fiind crescut până la 70 de ani, după care frecvenţa se diminuează. Clinic, bolnavul prezintă tuse, expectoraţie, greutate în respiraţie şi respiraţie "şuierătoare". Datele de laborator, examenul radiologic şi testele pulmonare funcţionale completează diagnosticul BPCO.

Atenţie! Tratamentul BPCO începe cu oprirea fumatului, singurul mod de a opri evoluţia obstrucţiei cronice a căilor respiratorii. În situaţiile în care expunerile profesionale sau legate de mediu prezintă un risc, este preferabilă opţiunea de schimbare a locului de muncă sau mutarea locuinţei. Se vor evita pe cât posibil infecţiile respiratorii, iar în caz că apar, se vor trata numai de către medic, care va decide alegerea antibioticului după testele de laborator specifice. Tratamentul medicamentos al bolii este prescris şi controlat de medic.

Reţineţi! Profilaxia bolii se face prin vaccinarea antigripală anuală a bolnavilor. La vârstnici este indicat şi vaccinul pneumococic. La noi se utilizează frecvent Polidinul, un preparat polibacterian, administrat în cure repetate. O măsură simplă de prevenire constă în eliminarea deodorantelor, fixativelor de păr şi insecticidelor din locuinţă, acestea având efecte asupra căilor respiratorii, chiar şi la cei sănătoşi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON