URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pare ciudat, dar creșterea șomajului în Oradea este un semn bun, pe care-l așteptăm de zeci de ani. În ultimele luni s-au închis mai toate fabricile de confecții și pantofi care lucrau în sistem lohn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 August 2011, 10:59

Aditivii alimentari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aditivii alimentari, notaţi cu litera E datorită alinierii la normele Uniunii Europene, sunt definiţi ca substanţe care nu se consumă ca un aliment în sine şi care nu se utilizează ca ingrediente alimentare, putând avea sau nu valoare nutritivă. Aceste substanţe se adaugă în produsele alimentare în mod intenţionat, pentru ameliorarea calităţii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii speciale de prelucrare. O altă definiţie dată de specialişti aditivilor alimentari consideră că acestea sunt reprezentate de orice substanţe, naturale sau sintetice, introduse de producătorii de produse alimentare în alimente în cantităţi foarte mici cu scopul de a le prelungi durata de păstrare sau pentru a le conferi proprietăţi atrăgătoare, cerute şi plăcute de consumatori.

După funcţia şi acţiunea lor, aditivii alimentari se clasifică astfel: conservanţii alimentari, cu rolul de prelungire a timpului de păstrare şi a stabilităţii produselor alimentare, având şi acţiune bacteriostatică (acidul benzoic, acidul ascorbic, acidul propionic şi sărurile lor); antioxidanţii alimentari, substanţe care asigură stabilitatea grăsimilor din produsele alimentare (alfatocoferolul şi substanţe de sinteză), aromatizanţii alimentari, care cuprind substanţe naturale sau sintetice variate utilizate pentru potenţarea aromei şi gustului produselor alimentare, amelioratorii alimentari, substanţe chimice naturale sau sintetice care au rolul de moderare a unor proprietăţi ale alimentelor.

Atenţie! Oamenii de ştiinţă afirmă că, în cantităţi mici, consumul aditivilor nu constituie un pericol pentru organism. De aceea, normele pentru utilizarea aditivilor alimentari prevăd cantităţile maxime care pot fi folosite în diversele categorii de produse alimentare. Totuşi, pentru a preveni eventulele pericole, legislaţiile din SUA şi UE au interzis o parte din acestea.

Reţineţi! Aditivii alimentari au fost folosiţi în prepararea şi păstrarea alimentelor încă din cele mai vechi timpuri, dar în ultimul secol, odată cu dezvoltarea accelerată a industriei alimentare, ei au dobândit un rol primordial în procesarea alimentelor. Datorită cererii foarte mari de produse alimentare prelucrate, a crescut şi cererea de substanţe care să faciliteze prelucrarea materiei prime şi conservarea pe o perioadă mai mare de timp a produselor alimentare. Din această cauză, substanţele naturale folosite până atunci au fost înlocuite cu substanţe sintetice, mai uşor de produs şi, deci, mai ieftine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7057 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON