URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Aprilie 2014, 09:51

Orădenii, invitaţi la primul documentar de lung metraj privind instaurarea comunismului în România, la Moszkva

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filmul "În spatele cortinei", primul documentar de lung metraj care prezintă instaurarea comunismului în România, va fi proiectat în Moszkva Cafe vineri, 25 aprilie, de la ora 19, în prezenţa scenaristului şi producătorului său, orădeanul Alin Mureşan.

Potrivit unui comunicat al Centrului de Studii în Istorie Contemporană (CSIC), organizatorul evenimentului, filmul, "realizat în condiţii tehnice de excepţie", are o durată de 50 de minute, iar intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.

"Documentarul face parte din unul cele mai mari proiecte dedicate studierii impunerii comunismului, dezvoltat de către Centrul de Studii în Istorie Contemporană şi Asociaţia Rost în colaborare cu numeroase asociaţii şi instituţii din ţară şi din străinătate. Proiectul, intitulat "În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România", se desfăşoară cu sprijinul programului Europa pentru Cetăţeni al Uniunii Europene. În afara filmului documentar, el presupune şi realizarea unui album foto-documentar "Rezistenţa armată. O istorie în imagini", şi o serie de benzi desenate, sub titlul: "Experimentul Piteşti", care au prezentate publicului din Bucureşti, Piteşti, Cluj Napoca, Timişoara, Constanţa, Braşov", arată un comunicat al CSIC.

Filmul este regizat de Bogdan Mustaţă, care a lansat de curând primul său lungmetraj, "Lupu", şi este deţinătorul premiului Ursul de Aur de la Berlin pentru scurtmetraj (2008). Autorul scenariului este istoricul orădean Alin Mureşan, producător şi scenarist al documentarului Demascarea (r: Nicolae Mărgineanu, 2010), şi autor/editor al mai multor volume despre represiunea comunistă şi sistemul carceral din perioada 1945-1964, mai menţionează CSIC.

Născut în 30 aprilie 1983 la Oradea, Alin Mureşan a fost elev la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", a absolvit Jurnalismul la la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca (2002-2006) şi deţine un masterat în istorie contemporană la Facultatea de Istorie de la Universitatea Bucureşti (2010-2012).

Mureşan este, totodată, angajat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc din 2007 şi preşedinte al Centrului de Studii în Istorie Contemporană din 2012.

Începând din luna mai, proiectul va beneficia de o serie de lansări în Slovenia, Letonia, Polonia şi Germania.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
vai,vai..
..atentie! Vecinul Avramescu Nicu marele revolutionar va reclama din nou la pulitia comunitara!El e revolutionar de Arad,nu iarta nimic!Atentie dlor de la Moskwa!
Postat 24 Aprilie 2014, 11:51 de Nea taticu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON