URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
26 Aprilie 2013, 19:55

Dragnea vrea regionalizarea prin angajarea răspunderii Guvernului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepremierul Liviu Dragnea a prezentat, vineri, la Oradea, la câteva ore după ce anunţase la Cluj că va propune adoptarea legii privind regionalizarea prin asumarea răspunderii guvernamentale, motivele pentru care optează pentru această procedură de legiferare, legate de modificarea Constituţiei, de începerea unui nou exerciţiu bugetar al Uniunii Europene şi de o "perioadă de tranziţie" după care regiunile vor avea propriile autorităţi de management şi propriile programe de dezvoltare regională.

"Dezbaterile pe marginea acestui proces (n.r. - de regionalizare) sunt în plină desfăşurare, numai că nu sunt în fiecare zi, pe toate posturile şi în toate judeţele dezbateri. În fiecare săptămână se organizează dezbateri regionale, în fiecare săptămână au loc întâlniri de lucru ale grupului academic care lucrează pe lângă Ministerul Dezvoltării Regionale, întâlniri cu autorităţile locale, cu grupurile parlamentare, cu reprezentanţi ai comisiilor parlamentare, cu experţi străini şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale. Deci dezbaterile sunt în plină desfăşurare şi vor continua în perioada următoare probabil cu un ritm mai alert", a spus vicepremierul Liviu Dragnea, răspunzând unei întrebări a BIHOREANULUI privind propunerea de regionalizare prin asumarea răspunderii Guvernului.

"În ce priveşte procedura de vot, eu mi-am spus opinia personală şi mi-o păstrez, şi o fundamentez. Noi sperăm să modificăm Constituţia undeva pe la sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie, prin referendum. Dacă referendumul de modificare a Constituţiei se va desfăşura în luna octombrie, pentru a finaliza tot acest proces până la 31 decembrie 2013, cred că singura procedură posibilă pentru a putea adopta legea regionalizării este angajarea răspunderii Guvernului", a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul a afirmat că "între timp" dezbaterile privind proiectul regionalizării vor continua, iar la ele vor putea participa inclusiv parlamentarii, chiar dacă ele nu vor avea loc neapărat în cadrul Parlamentului: "Aceste dezbateri între timp continuă, şi toţi parlamentarii vor putea participa la aceste întâlniri pe care le vom face, în principal membrii comisiilor de specialitate din Parlament".

Vicepremierul a afirmat că nu doreşte ca proiectul regionalizării să intre în procedura uzuală de dezbatere parlamentară deoarece s-ar putea rata obiectivul de a finaliza acest proces până la finele anului. "Cred că dacă am intra pe procedurile normale de dezbatere parlamentară s-ar putea să depăşim termenul 31 decembrie 2013, iar unul dintre obiectivele importante pe care le avem în vedere, şi anume ca acest proces să fie finalizat înainte de începerea noului exerciţiu financiar, să-l pierdem. Asta a fost motivaţia, motivaţie pe care mi-o menţin", a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul a afirmat că înainte de modificarea Constituţiei şi de legiferarea regionalizării, doreşte însă să promoveze proiectul legii privind descentralizarea administrativă. "Până la acest proces de angajare a răspunderii, de modificare a Constituţiei, am început de săptămâna trecută întâlnirile cu autorităţile locale şi urmează să facem întâlnirile cu colegii din Parlament, cu comisia de administraţie publică, din comisia de buget-finanţe, pe descentralizare, pentru că intenţionăm să ieşim cu proiectul de lege a descentralizării pentru actualele structuri administrative, până la modificarea Constituţiei prin referendum".

În fine, Dragnea a afirmat că după adoptarea noii Constituţii ar urma să fie detaliat "cadrul instituţional" pentru viitoarele instituţii regionale, astfel ca acestea să intre de la 1 ianuarie 2014 într-un proces de rodaj pentru un an sau doi ani de zile, iar din 2016 fiecare regiune să aibă propriile autorităţi de management şi propriile programe operaţionale pentru dezvoltarea regională.

"De asemenea, după ce, sperăm, modificăm Constituţia prin referendum, urmează să detaliem cadrul instituţional şi actele normative pentru viitoarele instituţii regionale, urmând ca de la 1 ianuarie 2014, un an sau doi ani de zile, să fie o perioadă de tranziţie. O perioadă când aceste instituţii capătă substanţă, capătă consistenţă, atribuţii, competenţe, şi în paralel un proces de acreditare pentru regiuni, în speranţa că undeva în orizontul anului 2016 fiecare regiune să poată să gestioneze o autoritate de management proprie şi un program operaţional regional propriu", a spus Dragnea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON