URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă tot nu s-au putut dărâma clădirile de pe Avram Iancu și Evreilor Deportați, Primăria încearcă să lărgească străzile, în detrimentul copacilor și al locurilor de parcare. Cel mai nou proiect este transformarea în drum cu două benzi pe sens a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat și Atelierelor...
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Aprilie 2013, 07:50

Blazon greşit: Stema judeţului Bihor va fi refăcută, deoarece conţine un detaliu penibil

Blazon greşit: Stema judeţului Bihor va fi refăcută, deoarece conţine un detaliu penibil GREU VIZIBIL, RIZIBIL. În 15 ani, nimeni nu a remarcat că pe hrisovul de pe stema Bihorului imnul e reprodus într-o inexistentă scriere "româno-grecească". Autorii au intenţionat, probabil, să dea stemei o "patină" chirilică, chit că în această zonă a ţării alfabetul specific limbii slavone nu a fost folosit mai deloc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu siguranţă nu mulţi bihoreni ar putea descrie stema judeţului, "marcă" vizuală a identităţii acestei părţi de ţară.

Un profesor orădean a analizat-o însă mai atent şi a constatat cu stupoare că un sfert din ea a fost "grecizată", reproducând imnul României în limba română, dar cu litere greceşti, cum niciodată şi nimeni nu a mai făcut-o. Sesizat de BIHOREANUL, cel mai înalt for ştiinţific al ţării solicită acum corectarea cât mai urgentă a blazonului!

Simbolurile judeţului

Actuala stemă a Bihorului a fost aprobată în 1998 prin Hotărâre de Guvern, semn că la vremea respectivă s-a prezumat respectarea tuturor regulilor heraldicii. Conform descrierii din HG, simbolul e compus dintr-un scut împărţit în patru sferturi: în primul este desenat un turn negru cu fereastra şi poarta închisă, al doilea are cinci spice de grâu, al treilea un ciorchine de struguri şi o frunză de viţă, iar ultimul un hrisov, pe orizontală stema având trei brâuri unduite, cel din mijloc cu trei peşti.

Hotărârea explică succint şi semnificaţia elementelor stemei: turnul reprezintă vechea cetate a lui Menumorut, spicele şi frunza de viţă simbolizează hărnicia locuitorilor, hrisovul evocă multitudinea documentelor ce atestă spiritualitatea specifică zonei, iar cele trei brâuri bogăţia piscicolă a Crişurilor.

Nişte anonimi...

02 Claudiu Damian.jpgUn amănut a trecut, totuşi, neobservat. Şi aşa ar fi rămas poate încă mult timp dacă un tânăr profesor orădean, cunoscător al limbilor clasice (latină, ebraică şi greacă veche) nu ar fi fost curios să analizeze hrisovul de pe al patrulea sfert. Angajat al Inspectoratului Şcolar, Claudiu Damian (foto) vede stema judeţului zilnic. Când a decis să se uite mai atent la scrisul de pe blazon, a recunoscut din prima literele, care sunt... greceşti. "Mi-am dat seama că pe hrisov sunt scrise primele versuri din imnul României în româneşte, dar cu alfabet grecesc", spune Claudiu.

Cum a avut loc gafa e greu de spus, pentru că nimeni nu pare să-şi amintească cine a lucrat la stema judeţului. Cel mai probabil, o comisie judeţeană formată din istorici a propus stema unei comisii naţionale, care a avizat-o şi a înaintat-o Guvernului spre aprobare. Numele specialiştilor şi explicaţiile lor pentru ciudata combinaţie de "romgreacă" sunt însă ascunse în arhivele Consiliului Judeţean.

Să nu înţeleagă maghiarii!

Firesc ar fi fost ca imnul să fie scris ori cu caractere chirilice, aşa cum a fost scrisă în original, de către Andrei Mureşanu, poezia "Deşteaptă-te, române!", ori cu alfabetul latinesc, folosit în ortografia română. "Nu văd rostul caracterelor greceşti, mai cu seamă că grecii nu au avut nicio influenţă notabilă în Bihor. Ne facem de râs!", spune Claudiu.

De aceeaşi opinie sunt şi membrii actualei Comisii judeţene de heraldică. "Nu înţeleg de ce au făcut-o aşa", spune Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, care ţine însă să se delimiteze de necunoscuţii autori, precizând că abia din 2005 lucrează în comisia din care mai fac parte actualul deputat Szabo Odon şi fostul şef al Arhivelor bihorene, Bujor Dulgău. Nici aceştia nu au vreo explicaţie pentru greşeală.

Cu toate acestea, printre specialiştii în heraldică din Bihor circulă bănuiala că imnul ar fi fost scris cu litere greceşti pentru ca ungurii din judeţ să... nu fie deranjaţi. "Dacă într-adevăr asta au vrut, le-a ieşit, pentru că până la urmă textul nu l-au înţeles nici maghiarii, nici românii", spune Szabo cu sarcasm.

Greşeală din necunoaştere

02 detaliu_1.jpgLa solicitarea BIHOREANULUI, stema a fost analizată şi de Comisia de heraldică, genealogie şi sigilografie din cadrul Academiei Române, iar experţii au dat acelaşi verdict: stema e greşită! "Bănuiesc că graficianul care a realizat stema, neavând caractere chirilice, le-a folosit pe cele greceşti. Probabil că nici nu a ştiut că există o diferenţă", crede Ileana Cazan, secretarul Comisiei.

Preşedintele Comisiei, istoricul Dan Berindei, a decis să declanşeze o procedură de corectare, anunţând că va cere Ministerului Administraţiei şi Internelor refacerea stemei, astfel încât ultimul sfert al acesteia să conţină în locul imnului "româno-grecesc" un portativ cu notele muzicale ale începutului imnului.

În aceste condiţii, specialiştii bihoreni, în frunte cu profesorul care a depistat eroarea stemei Bihorului, consideră că cel mai bine ar fi schimbarea întregii steme, în urma unui concurs de idei şi a unei dezbateri publice, pentru ca judeţul să aibă un blazon cu adevărat reprezentativ, nu unul care să-i lege pe bihoreni de neamuri cu care n-au avut nicio treabă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
TARA ARDE
TARA ARDE babele se piaptana asta ne intereseaza pe noi si bihorul e pe ultimul loc la salarii oamenii mor de foame smecherii edilii si cocalarii se intrec in luxuri, se dau cu masini scumpe cheltuiesc bani multi cu tarfe de lux,traieasca capitalismul si liberalismul, clasa politica trebuie exterminatapt ca infometarea populatiei inseamna genocid.
Postat 15 Mai 2013, 21:49 de citroen
Da\' stema - blazonul vechi ce avea? era comunist si de aia?
Daca se scotea stema comunista de pe blazonul vechi si se pune stema Romaniei de azi, nu era bine? Eventual scoteam si emblema cu sonda... Lasa ca acuma cu noua oranduire si imparteala de regionalizare la el, vom face un nou blazon ! Vizavi de ce zicea cineva mai inainte, daca s-ar scrie bilingv... :)) Eu de mult timp le fredonez unora urmatoarele versuri, da\' majoritatea nu se primd decat tarziu... Ebred fel te roman, A álmából holalra! Amelyben teszek teged Barbár zsarnokok... :)
Postat 28 Aprilie 2013, 11:15 de Citizen X
propunere
Stema, ca sa fie intradevar reprezentativa pentru judet, trebuie sa contina urmatoarele elemente: drujba, sens giratoriu, slanina si o masca Ku Klux Klan(vazanad ce comentarii se posteaza pe aici).
Postat 24 Aprilie 2013, 12:28 de AB
bilingv
Eu propun sa scrie textul imnului, dar asa cum este moda, sa-l scrie blingv. In limba romana si in limba maghiara. ;)
Postat 24 Aprilie 2013, 00:28 de imnul
kitch la drumul mare
Oriunde te uiti in lume, toti au steme reprezentative, bine realizate si care fac cinste orasului, institutiei sau tarii. In Romania totul este un kitch de prost gust, incepand de la stema judetului, stema universitatii oradea, etc. Ia dati un clik sa vedeti cum arata o stema bine realizata: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/4/4d/COA_of_Calgary.svg/250px-COA_of_Calgary.svg.png
Postat 23 Aprilie 2013, 18:20 de Bogdan
un concurs de idei
Ar fi mai util un concurs de idei pe aceasta tema iar regiunea sa redevina sub numele de Crisana atat ca denumire cat si ca suprafata. Ce treaba avem noi ,romanii, cu contele de Byhar ca sa ne numim bihoreni?
Postat 23 Aprilie 2013, 11:41 de john doe
penibil
O stema penibila.Cred ca e urata din cale afara.Ar trebui facut un concurs cu schimbarea stemei bihorului si inlocuirea celei actuale.Parca e facuta de un orb.Jalnica. Inlocuiti-o!!!!
Postat 23 Aprilie 2013, 11:12 de calin
sa schimbe doar textul
Pai sa schimbe textul, sa puna versurile imnului in limba romana, sa il inteleaga toata lumea. De ce sa schimbam toata stema? sau poate (h)unii ar vrea sa schimbam si culorile? sa punem niste verde in loc de albastru?
Postat 23 Aprilie 2013, 10:39 de unu
Idee pentru stema!
Uneori am impresia in zilele noastre cel mai reprezentativ pentru judetul Bihor ar fi o stema cu un organe genitale si inca am fost ambitiosi. Vai si amar de incompetenti oportunisti.
Postat 23 Aprilie 2013, 09:17 de Observer
corect
Titlul corect al creaţiei lui Mureşanu este "UN RĂSUNET "
Postat 23 Aprilie 2013, 08:24 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6271 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON